Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 1934674
Koepeltitel Het effect van piekafvoeren op de levensgemeenschap in beekbovenlopen /
Toon alle aanwezige delen
Titel II: Resultaten van twee veldexperimenten in een half-natuurlijke beek
toon extra info.
Piet F.M. Verdonschot, Agata M. Siedlecka & Anna Besse-Lototskaya
Auteur(s) Verdonschot, P.F.M. ; Siedlecka, A.M. ; Besse-Lototskaya, A.
Uitgever Wageningen : Alterra
Jaar van uitgave 2010
Pagina's 90 p fig., tab
Titel van reeks Alterra-rapport (ISSN 1566-7197 ; 2002)
Annotatie(s) Uitgevoerd binnen het kader van het ministerie van LNV, uitgevoerd in het cluster Vitaal Landelijk Gebied, thema Water. - Projectcode [BO-01-003]
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) waterlopen / afvoer / aquatische gemeenschappen / nadelige gevolgen / bacillariophyta / macrofauna / veluwe
Rubrieken Aquatische ecologie
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Het doel van dit onderzoek was het verkrijgen van inzicht in de effecten van verschillende frequenties van extreme piekafvoeren op de biodiversiteit in beken (~levensgemeenschap in beekbovenlopen). In deze studie zijn twee veldexperimenten uitgevoerd in de half-natuurlijke bovenloop van de Frederik-Bernhardbeek (zijbeek van de Hierdensche Beek). Door in de lengterichting van de beek een damwand te plaatsen en het water van de beek geleidelijk door het versmalde deel te laten lopen, zijn piekafvoeren gesimuleerd. Een eenmalige en een vijfvoudige verstoring door piekafvoer(en) met een omvang van overschrijdingsklasse vier maal de mediane afvoer, bleken in de onderzochte half-natuurlijke beekbovenloop geen effecten te hebben op de macrofauna taxonsamenstelling. Er traden wel veranderingen op in de aantallen macrofauna bij de 5-pieken simulatie. Directe effecten door uitspoeling van waarschijnlijk zeer jonge dieren en indirecte effecten door het uitspoelen van voedsel (slib en fijne detritus). Binnen 2-3 weken treedt ‘herstel’ op. Dit betekent dat in half-natuurlijke beken meerdere piekafvoeren tot het viervoudige van de mediane afvoer binnen een korte tijd op termijn kritisch zouden kunnen zijn, echter nader onderzoek is nodig om dit te verifiëren.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.