Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 1996448
Titel artikel Risicofactoren en preventieve maatregelen in het kader van het oplopen van Q-koorts in een schapenslachthuis
Auteur(s) Tijms, J. ; Linden, B. van der ; Dop, P. ; Aldaibis, R. ; Lipman, L.
Tijdschrifttitel Tijdschrift voor diergeneeskunde
Deel(Jaar)Nummer 137(2012)7
Paginering 458 - 461
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) schapenhouderij / q-koorts / coxiella burnetii / zoönosen / slachthuizen / slacht / risicoanalyse / ziektepreventie / werknemers in slachthuizen
Rubrieken Gezondheid en welzijn van dieren / Kleine herkauwers
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Een zoönose is een ziekte die van dieren kan worden overgebracht op mensen. Dit kan via (in)direct contact met dieren, maar ook via het eten van besmet voedsel. Zoönosen nemen de vierde plaats in op de lijst van beroepsrisico's bij mensen die werken met dieren (KIZA). Een inschatting geven van het aantal ziektegevallen per jaar door zoönosen is moeilijk. Veel dieren zijn symptoomloos drager van het pathogeen en kunnen zo onopgemerkt de mens besmetten. Veel zoönosen geven griepachtige verschijnselen waardoor deze vaak niet worden opgemerkt als zijnde een zoönose. De Melker et al. (1997) stellen dat in Nederland per jaar bij ruim duizend mensen een zoönose wordt gediagnosticeerd. Dit is exclusief de gevallen van voedselinfecties (Salmonella, Campylobacter); deze komen 'massaal' voor. Voorbeelden van veel voorkomende zoönosen zijn: Q-koorts, toxoplasmose, toxocarose, psitaccose en huidschimmels. De verwachting is dat de incidentie en prevalentie van zoönosen zullen toenemen door groeiende mens- en dierpopulaties, toerisme, en internationaal vervoer van dieren en dierlijke producten. Slachthuispersoneel valt in een risicogroep met een grotere kans op het oplopen van een zoönose. In dit artikel wordt beschreven hoe een risicoanalyse kan worden gebruikt om tot maatregelen te komen om een infectie met Coxiella burnetii (C. burnetii) in een schapenslachthuis te voorkomen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.