Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2104170
Titel Biotamonitoring binnen de KRW : de opzet van een landelijk meetnet
toon extra info.
auteur(s): J.F. Postma, C.M. Keijzers
Title-variation: Biota-monitoring binnen de KRW
Auteur(s) Postma, J.F. ; Keijzers, C.M.
Uitgever Weesp : Ecofide
Jaar van uitgave 2015
Pagina's 1 online resource (PDF, 56 pages) illustrations
Annotatie(s) Project number: 82. - Final report  toon alle annotatie(s)
Covertitle: Biota-monitoring binnen de KRW
Online full text
Trefwoorden (cab) biota / monitoring / meetnetten / kaderrichtlijn water / oppervlaktewater / oppervlaktewaterkwaliteit / normen / chemicaliën
Rubrieken Waterkwaliteit
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Het monitoren van de concentraties in oppervlaktewater leidt voor veel prioritaire stoffen tot een voldoende betrouwbare beoordeling van de chemische toestand van de waterlichamen. Voor een aantal prioritaire stoffen spelen de risico’s voor predatoren als vogels en zoogdieren dan wel de mens (bij humane consumptie van wild gevangen dieren) een doorslaggevende rol in de normafleiding en heeft de Europese commissie ook zogenaamde biotanormen afgeleid. Hiermee kunnen gehalten in voedselorganismen beoordeeld worden. Voor de 11 prioritaire stoffen met een biotanorm is in de Richtlijn Prioritaire Stoffen (EU, 2013/39) vastgelegd dat lidstaten alleen mogen kiezen voor een toestandsbeoordeling op basis van oppervlaktewater monitoring als de rapportagegrens ten hoogste 1/3 van de JG-MKN voor oppervlaktewater bedraagt. Voor Nederland is dit momenteel voor slechts één van de 11 stoffen het geval (fluorantheen). Hierdoor is Nederland verplicht om een KRW-biotameetnet op te zetten; iets wat overigens ook voor de andere Europese landen geldt. Deze wettelijke verplichting om bij het beoordelen van de chemische toestand ook biotagegevens mee te nemen geldt voor alle waterlichamen in zowel rijkswateren als regionale wateren. Om de monitoring en beoordeling van deze gehalten in biota te uniformeren heeft de Europese commissie een richtlijn opgesteld waarin de werkwijze en aandachtspunten zijn toegelicht (EU, 2014). Het huidige rapport heeft deze richtlijn toegepast op de Nederlandse situatie om zo tot een inhoudelijk gedragen KRW-biotameetnet voor Nederland te komen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.