Groenekennis

  • externe gebruiker (Let opwarning)
  • Log in as
Record nummer 2240103
Titel Import and processing of genetically modified oilseed rape MS11xRF3
toon extra info.
Sybe Schaap
Auteur(s) Schaap, S.
Uitgever Bilthoven : COGEM
Jaar van uitgave 2018
Pagina's 8 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Engels
Toelichting De COGEM is gevraagd te adviseren over de mogelijke milieurisico’s van import en verwerking van genetisch gemodificeerde (gg-) koolzaad MS11xRF3. Deze koolzaad is tolerant voor glufosinaat-ammonium bevattende herbiciden en beschikt over een gecontroleerd bestuivingsmechanisme. De COGEM is van mening dat de moleculaire karakterisering van MS11xRF3 voldoet aan de eisen van de COGEM. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat de geïntroduceerde eigenschappen het verwilderingspotentieel van de gg-koolzaad vergroten, behalve op locaties waar glufosinaat-ammonium wordt gebruikt. Koolzaad kan kruisen met zijn wilde verwant Raapzaad. De COGEM kan op voorhand niet uitsluiten dat er als gevolg van ‘gene flow’ op termijn 'stapeling’ van transgene eigenschappen in koolzaadplanten kan optreden. Mogelijk zou een combinatie van transgene eigenschappen of een interactie tussen producten van deze transgenen tot een potentieel schadelijk milieueffect kunnen leiden. Op basis hiervan acht de COGEM het noodzakelijk dat er bij gg-koolzaad verplicht gemonitord wordt op locaties waar de kans het grootst is wilde gg-koolzaadpopulaties als gevolg van gemorst zaad aan te treffen, zoals langs spoorwegen. De COGEM is van mening dat het monitoringsplan hiermee moet worden uitgebreid alvorens de vergunning voor import en verwerking van MS11xRF3 kan worden afgegeven.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.