Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2244031
Titel Innovatieve methodes voor natuurbeheer: moleculair genetische technieken voor soortenbescherming en -beheer
toon extra info.
A. Vanden Broeck, K. Cox
Auteur(s) Broeck, A. Vanden ; Cox, K.
Uitgever Geraardsbergen : INBO
Jaar van uitgave 2017
Pagina's 33 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Soortenbescherming vormt één van de belangrijkste pijlers van het Vlaams natuurbeleid. Zo werkt Vlaanderen mee aan het behoud en de bescherming van de Europees beschermde soorten. Daarnaast is er ook aandacht voor soorten die in Vlaanderen prioritaire bescherming genieten maar die niet in het Europees kader gevat zijn. Om soorten te behouden en te beschermen worden, onder andere, soortbeschermingsplannen opgesteld, ecoducten aangelegd en kweekprogramma’s opgestart voor herintroducties. Al deze maatregelen hebben als doel ervoor te zorgen dat populaties worden beschermd en soorten binnen Vlaanderen in een gunstige staat verkeren. Het bepalen van de toestand van een populatie is niet altijd eenvoudig en wordt momenteel meestal uitgevoerd via tellingen van individuen in het veld. Ook is het niet steeds duidelijk welke bezette leefgebieden samen een populatie vormen; hoe een populatie ruimtelijk kan worden afgebakend en over welke afstanden individuen van te beschermen soorten zich spontaan kunnen verplaatsen. De efficiëntie van beheersmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de effectiviteit van ecoducten, is niet steeds eenvoudig te bepalen met conventionele methoden als cameravallen en sporenonderzoek. Dit rapport toont aan hoe innovatieve genetische technieken hun toepassing kennen binnen de populatieecologie. Kaderen deze toepassingen binnen de Europese biodiversiteitsstrategie en het Vlaamse soortenbeleid. Het rapport toont hierbij aan dat de moleculaire genetica nuttige informatie kan opleveren over het beoordelen van de toestand van een populatie, het opsporen van moeilijk te detecteren soorten en de evaluatie van beheersmaatregelen. Verder toont het aan hoe genetische monitoringprogramma’s o.a. kunnen fungeren als knipperlicht om populaties in problemen vroegtijdig op te sporen. Tenslotte worden enkele methodologische aandachtspunten belicht bij het gebruik van genetische technieken in de beoordeling van de toestand van een populatie, meer specifiek bij het bepalen van de genetische, effectieve populatiegrootte.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.