Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2244073
Titel Teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme in de sector Loonwerk
toon extra info.
M. de Groot, T. de Jong, M. Chaillet
Auteur(s) Groot, M. de ; Jong, T. de ; Chaillet, M.
Uitgever Woerden : Stigas
Jaar van uitgave 2018
Pagina's 23 p
Online full text
Trefwoorden (cab) loonwerken / loonbedrijven / natuurbeheer / bosbeheer / tekenbeten / lyme-ziekte
Rubrieken Natuurbeheer (algemeen)
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting In 2017 - 2018 is er een digitaal vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder werkgevers en werkenden (werknemers en zelfstandigen) in de sector loonwerk in opdracht van de sociale partners (CUMELA Nederland, CNV Vakmensen en FNV Agrarisch Groen). Dit onderzoek is ook binnen de sector bos, natuur en landschappen en hoveniers en groenvoorziening uitgevoerd. De doel stelling van het onderzoek was het verkrijgen van inzicht in de stand van zaken met betrekking tot de blootstelling aan teken en tekenbeten, het oplopen van de ziekte van Lyme en de maatregelen die door werkgevers en werknemers/zelfstandigen genomen worden om blootstelling te voorkomen en effecten van ziekte te verminderen. Het is de eerste keer dat dit onderzoek is uitgevoerd binnen de sector loonwerk . Daarmee is het ook meteen een nul - meting. Over enkele jaren kan een vergelijkbaaronderzoek worden herhaald. In totaal beantwoordden 35 respondenten de vragenlijst voor werknemers/zelfstandigen en 36 personen vulden de vragenlijst in namens de werkgever. Binnen de loonwerksector lijkt het thema minder te leven dan in de andere sectoren waar het onderzoek is uitgevoerd. Er worden minder maatregelen genomen. Dit kan onder andere te maken hebben met het feit dat men minder buiten in het groen werkt en dus ook minder in aanraking komt met de teken en de gevolgen hiervan. Desalniettemin werken er wel degelijk mensen in het groen en worden zij blootgesteld aan teken. Uit de resultaten komt naar voren dat werkgevers meer aandacht kunnen hebben voor: het maken van afspraken op bedrijfsniveau over de preventie van tekenbeten, het opnemen van het thema in de RIE en LMRA, het melden en registreren van tekenbeten, het frequent geven van voorlichting, het beschikbaar stellen van middelen, het aanbieden van een PMO met aandacht voor teken en ondersteuning van werkenden met klachten door de ziekte van Lyme. Voor werkenden dient er aandacht te zijn voor het bevorderen van kennis over het herkennen, controleren en snel verwijderen van teken, het gebruik van hulpmiddelen, het wegnemen van belemmeringen bij controle en maatregelen, registratie van tekenbeten en het bezoek van het preventiespreekuur.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.