Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2246265
Titel Milieuwinst in de bouwsector: een scriptie over bouwmaterialen en de consequentie hiervan voor het milieu en de bouwers : toegepast op het Clean Tech House project te Zutphen
toon extra info.
S. de Wit
Auteur(s) Wit, S. de
Uitgever Deventer : Saxion
Jaar van uitgave 2016
Pagina's 73 p
Online full text
Trefwoorden (cab) biobased economy / bouwmaterialen / materialen uit biologische grondstoffen / biomassa / reststromen / bioplastics / composieten
Rubrieken Industriële sector
Publicatie type Studentenverslag
Taal Nederlands
Toelichting Dit is een afstudeeronderzoek naar milieuwinst in de bouwsector. Voor het Clean Tech House project is onderzocht welke bouwmaterialen toegepast kunnen worden en welke bouwmaterialen de meeste milieuwinst opleveren. Er zijn drie bouwconceptvarianten ontwikkeld met als uitgangspunten CO2- reductie, de technische (demontabel bouwen) en de biologische (biobased bouwen) kringloop van circulaire economie. Voor elk uitgangspunt is onderzoek gedaan naar achtergrondinformatie en referentieprojecten. Als aanbeveling is naar voren gekomen dat bouwconceptvariant twee (circulair – technische kringloop) conform de principes van demontabel bouwen de meeste milieuwinst oplevert. Door het toepassen van demontabele bouwmaterialen kunnen milieuvraagstukken als CO2-reductie, grondstofschaarste en afvalstromen worden geminimaliseerd. CO2 kan worden bespaard doordat het materiaal niet opnieuw gewonnen hoeft te worden en het materiaal zich al in Nederland bevindt. De transportafstand naar een ander Nederlands project is in dit geval veel korter. De grondstofschaarste wordt tegengegaan omdat het materiaal volledig opnieuw kan worden ingezet of kan worden bewerkt tot een nieuw bouwmateriaal/product. Doordat het materiaal volledig opnieuw kan worden ingezet bij een volgend project worden de bouwgerelateerde afvalstormen geminimaliseerd. Bouwconceptvarianten één en drie hebben veel overeenkomsten. Bouwconceptvariant één (uitgangspunt CO2-reductie) levert minder milieuwinst op omdat voornamelijk is gefocust op CO2-reductie. De bouwmaterialen die in dit bouwconcept zijn opgenomen hebben een grote(re) footprint dan de materialen uit bouwconceptvariant twee door het landgebruik. Bouwconceptvariant drie (uitgangspunt biobased bouwen) levert minder milieuwinst op doordat de bouwmaterialen een grote milieu-effect hebben op landgebruik en niet (veel) beter scoren dan de demontabele bouwmaterialen. De wijze waarop de bouwconceptvarianten zijn opgesteld, kan worden toegepast bij ieder bouwproject. Echter zijn de uitgangspunten die in dit onderzoek zijn toegepast afgestemd op de wensen en eisen van de opdrachtgever(s) van het Clean Tech House project.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.