Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2246277
Titel Biobased economy : weggegooid voedsel als grondstof : een onderzoek naar juridische mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan door voedselresten toe te passen als grondstof
toon extra info.
M. Horseling
Auteur(s) Horseling, M.
Uitgever Breda : CoE BBE
Jaar van uitgave 2017
Pagina's 54 p
Online full text
Trefwoorden (cab) biobased economy / reststromen / biomassa / agrarische afvalstoffen / kringlopen / wetgeving
Rubrieken Industriële sector
Publicatie type Studentenverslag
Taal Nederlands
Toelichting Bij het streven naar een biobased economy wordt ervan uit gegaan dat een grondstof, zoals voedselresten, altijd zo optimaal mogelijk moet worden benut, en dat de stof in kwestie altijd terug gebracht moet worden in de (biologische) kringloop. Indien dit niet kan is er sprake van voedselverspilling. Momenteel is dat het geval in de case van de Bewa-groep. De Bewa-groep gebruikt voedselresten als grondstof voor de vergister, maar de kringloop waar deze voedselresten zich in bevinden niet gesloten kan worden. Het sluiten van de kringloop wordt belemmerd doordat het digestaat wat na de vergisting van de voedselresten overblijft niet toegepast mag worden als bodemverbeteraar. Door de toepassing als bodemverbeteraar zouden de voedselresten weer terugkeren in de natuur en de kringloop gesloten zijn. De oorzaak van de belemmering en daarmee de voedselverspilling ligt er in gelegen dat de voedselresten bij aankomst bij de Bewa-groep de juridische status bijproduct hebben. Na vergisting kan deze status niet vastgehouden worden voor het ontstane digestaat, omdat een van de vereisten is dat een bijproduct rechtmatig gebruikt kan worden. Aangezien het beoogde gebruik van het digestaat mest is, moet het digestaat conform de Meststoffenwetgeving gebruikt kunnen worden. Dat is helaas niet het geval. Een kwalificatie als einde-afval is ook niet mogelijk, omdat een einde-afvalproduct eveneens moet voldoen aan de voorschriften en geldende wetgeving voor het betreffende product. Het digestaat zou als einde-afvalproduct dus ook aan de Meststoffenwetgeving moet voldoen, wat niet mogelijk is. Het Nederlandse beleid is er daarentegen wel op gericht om het gemakkelijker te maken voor een product om de juridische status bijproduct of einde-afval te verkrijgen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.