Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2250375
Titel Wind op Zee : bepaling van de waarde van geplande windparkgebieden voor de visserij
toon extra info.
Arie Mol, Hans van Oostenbrugge en Niels Hintzen
Auteur(s) Mol, Arie ; Oostenbrugge, Hans van ; Hintzen, Niels
Uitgever Wageningen : Wageningen Economic Research
Jaar van uitgave 2019
Pagina's 1 online resource (PDF, 31 pages) illustrations
Titel van reeks Wageningen Economic Research nota (2019-011)
Annotatie(s) Project number: BO-43-023.03-009. - Project code: 2282200448
Online Embargo op full text. Full text beschikbaar vanaf 2020-02-25
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting (Engels) De ontwikkeling van windparken in de Noordzee heeft economische consequenties voor de visserij. In deze notitie is met behulp van de historische visserijpatronen in de periode 2010-2017 de waarde van de bestaande en geplande windmolenparkgebieden tot 2030 in het Nederlandse deel van de Noordzee voor de visserij bepaald. Daarbij is ook rekening gehouden met de cumulatieve effecten van andere ruimteclaims op de Noordzee op de waarde van deze gebieden. De visserij-activiteiten in de geplande windmolenparkgebieden droegen in de periode 2010-2017 gemiddeld 1.52 mln. euro per jaar bij aan de bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse kottervisserij. Dit was 1,36% van de totale bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse kottersector en 2,65% van de totale bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse kottersector op het Nederlands Continentaal Plat (NCP). De bijdrage varieerde van 1,0 tot 2,5 mln. euro per jaar. Voor individuele schepen was de variatie van de bijdrage uit de geplande windmolenparkgebieden aan de inkomsten veel hoger (0-17%). Het toekomstig belang van de gesloten en te sluiten windmolenparkgebieden voor de visserij wordt mede bepaald door de toekomstige ontwikkelingen in ecologie van de Noordzee, de beleidsmatige en de sociaaleconomische context. Bij sluiting van alle geplande natuurgebieden en windmolenparken in zowel het Nederlandse deel als het buitenlandse deel van de Noordzee zal de bijdrage van de windmolengebieden aan de bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse kottersector toenemen tot maximaal 1,57% en bij een 'harde Brexit' tot maximaal 1,93%. De waarde van de gebieden voor de visserij is niet gelijk aan het economisch effect van sluiting van de gebieden voor de visserij. Een nadere analyse van de gedragsveranderingen in de visserij bij sluiting van de gebieden en de resulterende effecten op de kosten en inkomsten is nodig om hier uitsluitsel over te kunnen geven. Gezien alle gebiedsbeperkingen en hun invloed op buitenlandse visserijen, is het daarbij van belang het internationale perspectief niet uit het oog te verliezen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.