Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2250427
Titel Paludiculture landscape machine : regeneration of the raised bog landscape : a case study in the Bargerveen landscape system
toon extra info.
Ruud Hesselink
Auteur(s) Hesselink, Ruud
Uitgever [Netherlands] : [publisher not identified]
Jaar van uitgave 2019
Pagina's 1 online resource (PDF, VII, 116 pages) illustrations
Annotatie(s) Student report, Wageningen University, Landscape Architecture Group
Msc Thesis MSc Thesis Landscape Architecture - Landscape Architecture and Planning - Hogeschool van Larenstein - Wageningen University
Online full text
Publicatie type Studentenverslag
Taal Engels
Toelichting Het huidige agrarische landgebruik en drainage van veengronden veroorzaakt veenoxidatie wat resulteert in CO2(-eq) uitstoot, bodemdaling, vermindering van water- en bodemkwaliteit en minder biodiversiteit. Deze degradatie van veengronden is vooral problematisch rond hoogveenreservaten zoals Bargerveen omdat deze natte omstandigheden nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Om dit waardevolle hoogveenecosysteem met zijn ecosysteemdiensten te herstellen, moet omliggend land worden vernat en het probleem van nutriëntenoverschot worden opgelost. Deze scriptie verkent de implementatie van paludicultuur, het productieve gebruik van natte veengrond door landbouw, op grote schaal om het herstel van het hoogveen ecosysteem te ondersteunen en om een regeneratief hoogveenlandschap te maken. Dit wordt gedaan door de ontwerptheorie van Landscape Machines te gebruiken, waarin het landschap wordt gezien als een levend systeem. Uit de analyse komt naar voren hoe het hoogveenlandschap functioneert, hoe het degradeert en welke ingrepen nodig kunnen zijn om het te regenereren. De paludicultuur gewassen met de meeste potentie voor het hoogveenlandschap zijn lisdodde, riet, wilg en veenmos. Met de voorgestelde ingrepen in de ontwerpen en de nabootsing van een Moorausbruch kan de hydrologie worden verbeterd en het probleem van nutriëntenverschot worden opgelost. De ontwerpen laten een landschap zien waarin landbouw en natuur elkaar aanvullen en waarin nieuwe mogelijkheden en kansen ontstaan. Dit resulteert in twee modellen voor twee landschapstypen die het hoogveenlandschap kunnen regenereren met paludicultuur.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.