Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2281534
Titel Wadden in beeld 2018 : signalen vanuit het beheer
Uitgever [S.l.] : Kernteam basismonitoring Wadden
Jaar van uitgave 2019
Pagina's 45 p
Online full text
Publicatie type Jaarverslag
Taal Nederlands
Toelichting De kernwaarden van het Waddengebied zijn altijd aanwezig. Ze zijn zichtbaar, zoals ruimte, openheid, de bontgekleurde kweldervegetatie en natuurlijke dynamiek, of – gedurende de nacht – het diepe duister onder de onmetelijke sterrenhemel. Ze zijn hoorbaar, zoals het roepen van vogels, het lispelen van de wind in helmgras, een sissende stroomnaad of het gegrom van de branding op de zandige kust. Twee van die kernwaarden hebben in deze editie van Wadden in beeld speciale aandacht: nachtelijk duister en natuurlijke dynamiek. Met het terugwinnen en behoud van nachtelijk duister is een grote sprong gemaakt. Binnen slechts enkele jaren heeft de waddenregio grote daadkracht laten zien met een gezamenlijke aanpak van de lichthinder. Dat geeft vertrouwen in het verder beleidsmatig verankeren van deze kernwaarde. Onder de noemer Natuurlijke dynamiek heeft het weer sterk toenemen van het areaal kwelders de aandacht. Maar ook dringen zich de processen op die samenhangen met de versnelling van de zeespiegelstijging. Er is al vele jaren sprake van sterk uiteenlopende denkrichtingen over dit thema. Een expertgroep bracht in 2018 alle beschikbare kennis bijeen en kwam tot een voorlopig oordeel over de kans dat de Waddenzee verdrinkt. Cruciaal in dat oordeel is de grote vraag volgens welk scenario de versnelling van de zeespiegelstijging verloopt. En dat is op zijn beurt deels afhankelijk van de mate waarin de wereldgemeenschap erin slaagt om de CO2-emissies terug te dringen. Zo staat de natuurlijke dynamiek, die zo kenmerkend is voor de Waddenzee, in de komende eeuw sterk onder invloed van niet natuurlijke menselijke invloed.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.