Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen
Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.
Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.
Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.
Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden. De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond. Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.
Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.
Alle bedrijfstakken in evenwicht: ecologisch, economisch, maar ook sociaal. Dat is de filosofie achter De Kijfelaar, het biologisch bedrijf van Bavo Verwimp uit Noorderwijk. De vleesveehouderij met blonde d’Aquitaines is een radertje in het grotere g ...
De Europese voedselautoriteit EFSA schat het risico op verdere verspreiding van de runderpokkenziekte of lumpy skin disease (LSD) hoog in. Voor prof. Piet Deprez en dr. Bart Pardon hoeven de rundveehouders niet beducht te zijn voor een epidemie hier.
In een geheel nieuwe opzet werd fokveedag Twente onder de naam After Summer Show getransformeerd tot sfeervolle avondkeuring. Licht, geluid en vooral ook heel fraaie kampioenen maakten de eerste editie tot een nieuwe standaard.
Sarcosporidiose is een begrip uit de vleeskeuring in slachthuizen. De aandoening kan reden zijn tot het afkeuren van karkassen. Maar er heerst begripsverwarring. Niet sarcosporidiose, maar boviene eosinofiele myositis is de oorzaak van de vleesverkleu ...
Stiermoeders fokken, is dat nou geluk of wijsheid? Dat was de centrale vraag die de Overkoepeling van Veeteeltstudieclubs in Noord-Holland op haar jaarlijkse studiedag aan twee fokkers en twee foktechnici voorlegde. Een eenduidig antwoord kwam er nie ...
De weidepremie is voor melkveehouders inmiddels een vertrouwd begrip. Melk van weidende koeien komt in aanmerking voor een toeslag. Maar waarom betalen vleesverwerkers eigenlijk geen extraatje voor het vlees van deze koeien?
Het fokbedrijf ‘van Mesch’ heeft twee verplaatsingen achter de rug. In de nieuwe stal zijn een hellingstal en een omgekeerde hellingstal geïntegreerd. Fokker en gewezen inseminator Guy Pinckaers: ‘De vruchtbaarheid van het witblauwras is oké.’
Op de Drentse wintershow in Pesse kwam vooral de middenklasse ijzersterk voor de dag. Maar de dagzege ging net als op de HHH-show naar seniorkampioene Marie 356.
Iedere organisatie droomt ervan, zeker bij een jubileumeditie: veel blije inzenders doordat de prijzen mooi zijn verdeeld. Het gebeurde in Middenmeer, waar Peter Akkerman het algemeen kampioenschap won en De Taurushoeve de grote verrassing was.
In Bedum verzamelden zich de beste koeien uit de provincie Groningen. Titelverdedigster Elsje 177 maakte de provinciale show tot een spannend spektakel. Twee fokkers domineerden de meest noordelijke show van Nederland.
Zelfs de catalogi waren uitverkocht. De eerste UFF-avondkeuring trok veel publiek, dat in Houten de bekende Braxtondochter Holec Redrose Jobra verkoos tot publiekskampioene.
Dixhoorn, Ingrid van \ Mol, Rudi de \ Werf, Joop van der \ Reenen, Kees van \ 2016
De transitieperiode is een kritische fase in het leven van melkvee. Vroege identificatie van zogenaamde risicokoeien, maakt het mogelijk om vroeg in te grijpen en de transitieperiode te optimaliseren. Gebaseerd op de veerkrachttheorie van biologische ...
Mosquera, J. \ Philipsen, B. \ Bruggen, C. van \ Groenestein, C.M. \ Ogink, N.W.M. \ 2016
Beweiding is een PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) maatregel om de ammoniakemissies uit de rundveehouderij te reduceren (PAS 2015.08.02). Een voorwaarde is dat alle melk- en kalfkoeien in de stal minimaal 720 uur per kalenderjaar geweid moeten wo ...
Wereldwijd worden steeds meer hoornloze dieren geboren. Ondanks de hogere kosten is eigenlijk elke ki met hoornloosheid bezig. De focus ligt op het fokken van homozygote stieren met de fokwaarde van een topstier. ‘Over vijf jaar kopen we alleen nog h ...
In eerste instantie werden nazaten van Etazon Warsau vooral bekend vanwege keuringsuccessen. Inmiddels zijn verre nazaten van de Aerostardochter vooral gewild vanwege hoge fokwaarden bij zowel rood- als zwartbont.
De roodbonte vaarzen en de zwartbonte koeien in de middenklasse maakten veel indruk tijdens de fokveedag Twente in Saasveld. Maar uiteindelijk wonnen de kampioenes uit de oudste klassen overtuigend de dagzeges.
In een uniek overzicht van elf pagina’s zet Veeteelt de belangrijkste kengetallen van alle ki-organisaties en sperma-importeurs in Nederland en Vlaanderen op een rij. Ook vertellen managers en directeuren over welke rol ze in het eigen fokkerijland w ...
De liefde voor de oud-Hollandse huisdierrassen bracht Wim Ram en Tessa Takkebos naar het Drentse Roden. Daar hebben ze een bedrijf met zeldzame rassen, de Blakervelderhoeve. De twintig Groninger blaarkoppen en vijfentwintig Lakenvelders vormen er de ...
Ze hebben het mooiste en lekkerste vleesras dat ze kunnen bedenken, maar slagers z ijn niet enthousiast. Henk en Marike Ulfman zijn daarom zelf op zoek gegaan naar afzetmogelijkheden voor hun charolaisdieren. ‘Onze dieren z ijn langzaam gegroeid op g ...
Aan de hand van voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk schrijven drie dierenartsen over diergezondheid in de vleesveehouderij. In dit artikel gaat het over de vergiftiging van runderen door de taxus.
To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.
For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.
U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.