Login

Hydrotheek

Record nummer 1792852
Titel artikel Organisation Todt in directiegebouw van Hoogheemraadschap Delfland
Auteur(s) Ayar, B.
Tijdschrifttitel Het waterschap : veertiendaags tijdschrift voor waterschapsbestuur en waterschapsbeheer
Deel(Jaar)Nummer (2006)2
Paginering 19
Annotatie(s) ills
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) waterbeheer / geschiedenis / nederland / waterschappen
Rubrieken Waterbeheer (algemeen) / Geschiedenis (algemeen)
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Er was eens een heel mooi huis in de duinen, met een chique naam: ‘de Arendsduin’. Het directiegebouw genoemd naar de plek waar het staat aan de kust van ’s Gravenzande, stamt uit 1907, is ruim, vrijstaand, en ligt pal aan zee. In het gebouw zetelt de technisch ambtenaar van Hoogheemraadschap Delfland, die vandaar uit de zeewering in de gaten houdt. Ook andere vooraanstaande leden van het hoogheemraadschap komen er regelmatig, bijvoorbeeld om in de directiekamer te vergaderen. In 1942 krijgt de hoofdbewoner, technisch ambtenaar A.C. Peters, te horen dat hij de woning moet verlaten. Een bevel van de Duitsers. Die willen het gebouw gebruiken voor het huisvesten van leden van de Organisation Todt (OT). Niet de minsten in die tijd. Op de plek waar de Arendsduin stond, staat sinds 1965 een nieuw dienstgebouw. Lange tijd stond daar helemaal niets. Met dank aan Bert Klapwijk, archivaris bij het Hoogheemraadschap van Delfland
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.