Login

Hydrotheek

Record nummer 1929331
Titel Het brede beekdal als klimaatbestendige buffer in de veranderende leefomgeving : flexibele toepassing van het 5B-concept in Peel en Maasvallei
toon extra info.
Piet Verdonschot
Auteur(s) Verdonschot, P.
Uitgever Wageningen : Alterra
Jaar van uitgave [ca. 2009]
Pagina's 64 p ill
ISBN 9789032703790
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) waterlopen / landschap / waterbeheer / herstel / wateropslag / regionaal beleid / ecosystemen / beekdalen / gebiedsgericht beleid / limburg / aquatische ecologie
Rubrieken Natuurbeheer (algemeen) / Landgebruiksplanning
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Noord- en Midden-Limburg kennen een ontginningsgeschiedenis waarbij de eisen van landbouwkundig gebruik voorop hebben gestaan. Afvoer van overtollig water stond centraal. De natuurlijke beken zijn daarbij niet gespaard. Ook die moesten worden gekanaliseerd om aan de afvoernorm te voldoen. De samenleving stelt nu andere eisen aan de leefomgeving en dus ook aan het grondgebruik. Ruimtelijke ordeningsplannen met hernieuwde functietoekenning en daarop afgestemde herinrichtingprojecten zijn aan de orde van de dag. Meanderende beken terug in het landschap zijn het resultaat. De aangebrachte diversiteit leidt tot verbluffende resultaten als het gaat om waterkwaliteit en om het ecosysteem dat zich in en om de beek ontwikkelt. Samen met de provincie, als verantwoordelijke om de Rijks-natuurdoelen te realiseren en als ILG-gebiedsregisseur gaan we nu voor een integrale gebiedsaanpak in de beekdalen.
Betrokken instanties Alterra WUR
Waterschap Peel en Maasvallei
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.