Login

Hydrotheek

Record nummer 2111124
Titel artikel Blijven of weggaan? : basisinformatie voor de juiste keuze bij een dreigende overstroming
Bron Ruimtelijke veiligheid en risicobeleid
Auteur(s) Kolen, B. ; Westera, H. ; Kosters, K. ; Nieuwenhuis, S.
Deel(Jaar)Nummer 6(2015)20
Paginering 11 - 27
Online full text
Trefwoorden (cab) overstromingen / hoogwaterbeheersing / natuurrampen / veiligheid / risicobeheersing / informatieverspreiding / ongevallenpreventie
Rubrieken Waterbeleid / Rampenstudies (algemeen)
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Bijna tweederde deel van Nederland kan overstromen, ondanks sterke waterkeringen is er een kans dat het misgaat. Dit roept de vraag op wat van rampenbestrijding en zelfredzaamheid verwacht kan worden. De gevolgen van een overstroming kunnen door crisisbeheersing en het anders inrichten van de ruimte niet geheel worden weggenomen, maar de gevolgen (vooral het aantal dodelijke slachtoffers) kunnen wel worden verkleind. Het is niet altijd mogelijk om tijdig, voor de doorbraak, een gebied te verlaten. Voor kustgebieden zal het zelfs een uitzondering zijn dat preventieve evacuatie slaagt maar ook in het rivierengebied kan er te weinig tijd zijn. Juist als mensen onderweg, zoals in de auto, worden blootgesteld aan het water zijn zij het meest kwetsbaar. Daarom is schuilen in het bedreigd gebied (om later alsnog het gebied te verlaten) vaak een effectieve strategie. Om ‘verticaal evacueren’ in zulke gevallen mogelijk te maken, is het noodzaak dat burgers en professionals in de crisisbeheersing bekend zijn met deze optie. In dit artikel beschrijven we de informatiebehoefte van burgers en professionals voor de versterking van zelfredzaamheid in kaart is gebracht in het project Module Evacuatie Grootschalige Overstromingen (MEGO) en hoe hierin is voorzien voor informatie aan het publiek via www.overstroomik.nl en hoe aan professionals via het platform LIWO.
Betrokken instanties HKV Lijn in Water
Rijkswaterstaat RWS
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.