Login

Voor bepaalde dienstverlening is inloggen noodzakelijk: een attendering op tijdschriftartikelen, attendering op onderwerp, voor het aanvragen van een tijdschriftartikel of het lenen van een boek (zie ook Inloggen/registatie).

De Hydrotheek website maakt gebruik van de Login van Bibliotheek Wageningen University & Research.

Log in
log in met uw e-mail adres, of register as a new user


Log in voor Wageningen University & Research medewerkers en studenten
Wageningen University & Research medewerkers en studenten dienen in te loggen bij Wageningen University & Research Digital Library (rechts boven). Na login bij de Digital Library sluit het venster en refresh (F5) de Hydrotheek pagina. Nu bent u met uw Wageningen University & Research account bij de Hydrotheek website ingelogd.

Hydrotheek

Record nummer 2230945
Titel artikel Gaffellibellen (Ophiogomphus cecilia) in de Dommel
Auteur(s) Brekelmans, F.
Tijdschrifttitel Brachytron : tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Libellenstudie
Deel(Jaar)Nummer 16(2014)1/2
Paginering 18 - 28
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Tussen 27 juli en 5 augustus 2012 werden voor de eerste keer Gaffellibellen (Ophiogomphus cecilia) waargenomen langs de rivier de Dommel nabij Valkenswaard en Waalre, Noord-Brabant. Met uitzondering van een waarneming uit 1935 waren dit de eerste waarnemingen van de Gaffellibel in Noord-Brabant. Er werden minimaal twee mannetjes en twee vrouwtjes aangetroffen. Er is ei-afzet waargenomen. Tot nu toe zijn geen larven of larvenhuidjes gevonden, maar larven zijn lastig te vinden en naar larvenhuidjes is niet uitgebreid gezocht. Het is nog onduidelijk of er een populatie aanwezig is. De dichtstbijzijnde populaties van de Gaffellibel zijn die in Noord-Limburg langs de Roer en de Swalm. Herkomst van die populaties lijkt aannemelijk. De Dommel lijkt een geschikte rivier voor deze soort. Dit geldt ook voor de nabijgelegen Keersop en Tongelreep. De waterkwaliteit in de Dommel is matig, maar uit observaties bij andere populaties blijkt dat dat voor deze soort geen belemmering hoeft te zijn.
Betrokken instanties Bureau Waardenburg b.v.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.