Login

Hydrotheek

Record nummer 2231334
Titel artikel Omgaan met waterveiligheid voorbij de mythe van droge voeten
Auteur(s) Heems, T. ; Kothuis, B.
Tijdschrifttitel Water governance
Deel(Jaar)Nummer (2012)2
Paginering 6 - 15
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Gedragsverandering en doeltreffende publieke communicatie over waterveiligheid en overstromingsdreiging blijken in Nederland regelmatig een lastige opgave voor waterveiligheidsexperts en beleidsmakers. Ons dissertatieonderzoek ‘Waterveiligheid: managen van kwetsbaarheid voorbij de mythe van droge voeten: een sociaal-cultureel perspectief op de Nederlandse omgang met overstromingsdreiging’ maakt met behulp van overzicht van en inzicht in het publieke waterveiligheidsdebat helder waarom. Binnen verschillende groepen zijn verschillende discoursen dominant. Het niet herkennen en erkennen van deze belevingskloof en de mythe van droge voeten - en de daarbij behorende verschillende verwachtingen en vanzelfsprekendheden - zorgen voor wederzijds onbegrip en emoties als verontwaardiging, teleurstelling en wantrouwen. Bij de huidige praktijk en ontwikkelingen passen andere veiligheidsvooronderstellingen en een andere boodschap. Op basis van ons onderzoek bieden wij uitzicht op deze alternatieve sturingswijze in het streven naar een andere omgang met waterveiligheid en overstromingsdreiging. In plaats van risicobeheersing staat de acceptatie van kwetsbaarheid centraal. In governance van waterveiligheid ligt het accent hierbij op de wispelturige interactie van natuur en cultuur. Maakbaarheid krijgt betekenis op basis van zowel cognitief als gevoelsmatig gestuurde rationaliteit. Taken en verantwoordelijkheden worden verdeeld, afgestemd op competenties van de betrokken partijen.
Betrokken instanties Technische Universiteit Delft
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.