Login

Voor bepaalde dienstverlening is inloggen noodzakelijk: een attendering op tijdschriftartikelen, attendering op onderwerp, voor het aanvragen van een tijdschriftartikel of het lenen van een boek (zie ook Inloggen/registatie).

De Hydrotheek website maakt gebruik van de Login van Bibliotheek Wageningen University & Research.

Log in
log in met uw e-mail adres, of register as a new user


Log in voor Wageningen University & Research medewerkers en studenten
Wageningen University & Research medewerkers en studenten dienen in te loggen bij Wageningen University & Research Digital Library (rechts boven). Na login bij de Digital Library sluit het venster en refresh (F5) de Hydrotheek pagina. Nu bent u met uw Wageningen University & Research account bij de Hydrotheek website ingelogd.

Hydrotheek

Record nummer 2231375
Titel artikel De beleidsarena van het deltaprogramma
Auteur(s) Vreugdenhil, H. ; Wijermans, N.
Tijdschrifttitel Water governance
Deel(Jaar)Nummer (2012)6
Paginering 30 - 38
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Waterbeleid wordt ontwikkeld om vraagstukken in en rondom het watersysteem aan te pakken. Vanwege de verwachte invloed van klimaatverandering en sociaaleconomische ontwikkelingen op de waterveiligheid en zoetwatervoorziening van Nederland in de toekomst is het Deltaprogramma ingesteld1. Binnen het Deltaprogramma worden uitgebreide probleemanalyses gemaakt en tal van oplossingsstrategieën verkend op basis waarvan nieuw beleid wordt gevormd. In deze studies wordt er echter niet altijd bij stilgestaan dat de beleidsarena zelf een belangrijk onderdeel van de problematiek is. De beleidsarena wordt - vaak onbewust - gezien als het epicentrum van waaruit problemen worden geanalyseerd en oplossingen bedacht, in plaats van dat het verweven is met het watersysteem en de maatschappij. Gevolg daarvan is dat de beleidsarena meestal niet expliciet wordt meegenomen in probleemanalyses, terwijl juist daar wordt bepaald welke problemen op de agenda staan, wat voor soort oplossingen beschikbaar zijn en welke daarvan de voorkeur hebben. Door haar keuzes geeft de beleidsarena mede vorm aan het watersysteem en de maatschappij, bijvoorbeeld door bepaalde gebruikersgroepen beter te bedienen dan andere. Een andere arena zou mogelijk voor andere ontwikkelingen gezorgd hebben. Bovendien beïnvloedt de maatschappij op haar beurt hoe de arena is opgebouwd en welke denkbeelden dominant zijn. Actoren kunnen bijvoorbeeld hun watervraag zodanig verkleinen dat een probleem van de agenda verdwijnt of ze proberen een sterkere lobby te organiseren om zo een sterkere positie te verwerven binnen de arena.
Betrokken instanties Universiteit Maastricht
Universiteit Utrecht
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.