Login

Voor bepaalde dienstverlening is inloggen noodzakelijk: een attendering op tijdschriftartikelen, attendering op onderwerp, voor het aanvragen van een tijdschriftartikel of het lenen van een boek (zie ook Inloggen/registatie).

De Hydrotheek website maakt gebruik van de Login van Bibliotheek Wageningen University & Research.

Log in
log in met uw e-mail adres, of register as a new user


Log in voor Wageningen University & Research medewerkers en studenten
Wageningen University & Research medewerkers en studenten dienen in te loggen bij Wageningen University & Research Digital Library (rechts boven). Na login bij de Digital Library sluit het venster en refresh (F5) de Hydrotheek pagina. Nu bent u met uw Wageningen University & Research account bij de Hydrotheek website ingelogd.

Hydrotheek

Record nummer 2236514
Titel artikel Turf in tijden van tegenspoed : een verhaal over het Loonse lijden onder de Bossche boosaardigheid
Bron Jaarboek Straet & Vaert
Auteur(s) Adriaenssen, L.
Deel(Jaar)Nummer (2002)
Paginering 77 - 98
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Loon op Zand heette vroeger Venloon: loën (open plekken) in het ven of veen. De uitbating van het veen, het moerturven, was verreweg de belangrijkste economische activiteit in het dorp. Rond 1600 begonnen echter de voorraden te slinken. Het is door gebrek aan bronnenmateriaal en gezien de stand van het onderzoek niet doenlijk een ontwikkelingsschets te geven van Loon op Zand als turfproductiecentrum. Wel kunnen enkele structurele aspecten van het bedrijf worden belicht en kan een zekere chronologische ontwikkeling worden vastgesteld, met name de wijze over de eindfase. Met gegevens uit vooral de vijftiende eeuw zal hierna een beeld worden gegeven van de Loonse turfnering. In het tweede hoofdstuk, dat zich afspeelt in de laatste decennia van de zestiende eeuw, wordt het einde van de relatieve welvaart aangekondigd. In deze oorlogsperiode werd Loon op Zand op een onwettige en immorele wijze door 's-Hertogenbosch uitgebuit en geterroriseerd. Het waren de schrille opmaten voor het onvermijdelijke einde van deze economische sector, dat in de zeventiende eeuw in versneld tempo werd bereikt.
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.