Login

Voor bepaalde dienstverlening is inloggen noodzakelijk: een attendering op tijdschriftartikelen, attendering op onderwerp, voor het aanvragen van een tijdschriftartikel of het lenen van een boek (zie ook Inloggen/registatie).

De Hydrotheek website maakt gebruik van de Login van Bibliotheek Wageningen University & Research.

Log in
log in met uw e-mail adres, of register as a new user


Log in voor Wageningen University & Research medewerkers en studenten
Wageningen University & Research medewerkers en studenten dienen in te loggen bij Wageningen University & Research Digital Library (rechts boven). Na login bij de Digital Library sluit het venster en refresh (F5) de Hydrotheek pagina. Nu bent u met uw Wageningen University & Research account bij de Hydrotheek website ingelogd.

Hydrotheek

Record nummer 2241807
Titel De toelaatbaarheid van het verwerken van toxische stoffen bij de vervaardiging van buizen van plastiek
Uitgever Den Haag : KIWA
Jaar van uitgave 1961
Pagina's 16 p
Titel van reeks Mededeling (3)
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Bij de vervaardiging van buizen van polyaetheen en polyvinylchloride (p.v.c.) is het noodzakelijk dat aan de grondstof kleine hoeveelheden hulpstoffen worden toegevoegd, zoals stabilisatoren, glijmiddelen en antioxydanten. Uitgebreide onderzoekingen, o.a. in de V.S., hebben aangetoond dat polyaetheen en p.v.c. voor de gezondheid onschadelijk zijn; dit is zeker niet het geval met alle hulpstoffen. In het bijzonder onder de stoffen die voor toepassing als stabilisatoren in aanmerking komen, zijn er die toxische eigenschappen bezitten, nl. zouten van lood, barium en cadmium. Bij de vervaardiging van buizen van hard p.v.c. wordt juist aan stabilisatoren op loodbasis de voorkeur gegeven omdat zij een gunstige invloed op de mechanische eigenschappen van de buizen uitoefenen. Het is echter duidelijk dat het gebruik van toxische stabilisatoren voor de vervaardiging van waterleidingbuizen niet zonder meer toelaatbaar is. Het eenvoudigste zou zijn om verwerking van toxische stoffen in plastieken buizen geheel te verbieden, zoals in enkele landen inderdaad het geval is. Een dergelijk verbod zou voor de waterleidingbuizen van hard p.v.c. een ernstige handicap zijn, omdat het gebruik van andere stabilisatoren een duidelijke achteruitgang van de mechanische eigenschappen tot gevolg zou hebben en bovendien sterk prijsverhogend zou werken, daar deze stabilisatoren veel duurder zijn.
Betrokken instanties KWR, Watercycle Research Institute
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.