Login

Hydrotheek

Record nummer 2241890
Titel Monitoring mosselgroei Flakkeese spuisluis : resultaten T1 bemonstering 2017
toon extra info.
auteur(s): Jeroen Wijsman, Ad van Gool en Jesse van der Pool
Auteur(s) Wijsman, Jeroen ; Gool, Ad van ; Pool, Jesse van der
Uitgever Yerseke : Wageningen Marine Research
Jaar van uitgave 2017
Pagina's 1 online resource (PDF, 30 pages) illustrations
Titel van reeks Wageningen Marine Research rapport (C106/17)
Annotatie(s) Projectnumber: 4313100058
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting In de winter van 2016/2017 is de Flakkeese Spuisluis in de Grevelingendam weer in gebruik genomen. De spuisluis, bestaande uit een hevel, vormt een verbinding tussen het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Door de hevel kan als gevolg van het getij op de Oosterschelde water heen en weer worden getransporteerd tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De verwachting is dat door de toename in de waterbeweging de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer zal verbeteren, met name nabij de bodem waar tijdens de zomerperiode regelmatig zuurstofloosheid optreedt. Om deze veranderingen te kunnen monitoren zijn er mosselen uitgezet in mandjes op twee locaties in het Grevelingenmeer en twee locaties in de Oosterschelde. Op alle locaties zijn de mosselen uitgezet op de bodem en hangend aan een boei, net onder het wateroppervlak. De groei en ontwikkeling van de mosselen kan worden gebruikt als een indicator voor de waterkwaliteit en -productiviteit. Doordat de mosselen gedurende een periode van zes maanden zijn uitgezet, zijn de groeimetingen de resultante van de waterkwaliteit over die hele periode. Ook zijn zowel in het Grevelingenmeer als in de Oosterschelde continue-metingen verricht voor zuurstofconcentratie (alleen bij de bodem) en temperatuur (nabij de bodem en het wateroppervlak). Dit rapport beschrijft de situatie in 2017, het eerste jaar na de ingebruikname van de hevel (de zogenaamde T1-meting).
Betrokken instanties WUR
Rijkswaterstaat RWS
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.