Login

Voor bepaalde dienstverlening is inloggen noodzakelijk: een attendering op tijdschriftartikelen, attendering op onderwerp, voor het aanvragen van een tijdschriftartikel of het lenen van een boek (zie ook Inloggen/registatie).

De Hydrotheek website maakt gebruik van de Login van Bibliotheek Wageningen University & Research.

Log in
log in met uw e-mail adres, of register as a new user


Log in voor Wageningen University & Research medewerkers en studenten
Wageningen University & Research medewerkers en studenten dienen in te loggen bij Wageningen University & Research Digital Library (rechts boven). Na login bij de Digital Library sluit het venster en refresh (F5) de Hydrotheek pagina. Nu bent u met uw Wageningen University & Research account bij de Hydrotheek website ingelogd.

Hydrotheek

Record nummer 2244110
Titel Grondwatermonitoring bij geothermieputten
toon extra info.
projectmanager Ir. M. van der Schans ; auteur(s) Dr. Ir. D.G. Cirkel & Dr. N. Hartog
Auteur(s) Cirkel, D.G. ; Hartog, N. ; Schans, M. van der (project director)
Uitgever Nieuwegein : KWR
Jaar van uitgave 2017
Pagina's 1 online resource (PDF, 62 pages) illustrations
Titel van reeks BTO rapport (BTO 2017.075)
Annotatie(s) Project number 401825.001
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Monitoring van de impact op grondwater bij geothermieprojecten kan haalbaar en effectief, zo blijkt uit dit speerpuntonderzoek voor Brabant Water. Dat is belangrijk, omdat door de toenemende vraag naar duurzame energie ook de interesse in geothermie als bron van duurzame warmte toeneemt, terwijl dergelijke projecten wel risico’s meebrengen voor de kwaliteit van het grondwater in de doorboorde pakketten. Voor geothermie wordt immers zeer zout water uit diepe aardlagen (2-3 km diepte) opgepompt, dat bij lekkages of kortsluitstroming het zoete grondwater kan verontreinigen. Reguliere monitoring voor het vroegtijdig signaleren van effecten op de grondwaterkwaliteit is te realiseren met bestaande monitoringstechnieken. De studie geeft handvatten voor de vormgeving van een dergelijke monitoring. Daarnaast kan het uitvoeren van onderzoeksmonitoring (bijvoorbeeld van het effect van warmteuitstraling) en numerieke modelberekeningen (gedrag van onverhoopt naar het grondwater weggelekt formatiewater) bijdragen aan kennisontwikkeling over processen die een risico vormen voor de grondwaterkwaliteit en aan de verdere ontwikkeling van effectieve methoden voor reguliere monitoring. Het is nu belangrijk om samen met de geothermiesector invulling te geven aan de wijze van uitvoering van reguliere grondwatermonitoring en zo de ervaring en kennis van beide sectoren samen te brengen.
Betrokken instanties KWR, Watercycle Research Institute
Brabant Water
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.