Login

Voor bepaalde dienstverlening is inloggen noodzakelijk: een attendering op tijdschriftartikelen, attendering op onderwerp, voor het aanvragen van een tijdschriftartikel of het lenen van een boek (zie ook Inloggen/registatie).

De Hydrotheek website maakt gebruik van de Login van Bibliotheek Wageningen University & Research.

Log in
log in met uw e-mail adres, of register as a new user


Log in voor Wageningen University & Research medewerkers en studenten
Wageningen University & Research medewerkers en studenten dienen in te loggen bij Wageningen University & Research Digital Library (rechts boven). Na login bij de Digital Library sluit het venster en refresh (F5) de Hydrotheek pagina. Nu bent u met uw Wageningen University & Research account bij de Hydrotheek website ingelogd.

Hydrotheek

Record nummer 2244314
Titel Citizen Science voor Schone Rivieren : motivaties en betrokkenheid van onderzoekers en opruimers
toon extra info.
H.J. Reinders, A.M. Land-Zandstra
Auteur(s) Reinders, H.J. ; Land-Zandstra, A.M.
Uitgever Leiden : Science Communication & Society (SCS), Universiteit Leiden
Jaar van uitgave 2018
Pagina's 34 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Wereldwijd ontstaat er steeds meer aandacht voor de plastic soep in de oceanen. Langs kusten en rivieren worden veel opruimacties georganiseerd om dat plastic op te ruimen. Maar om het probleem echt bij de wortel aan te pakken moet er meer en betrouwbare informatie komen over waar het plastic afval vandaan komt. Het project Schone Rivieren draagt daaraan bij door voor het eerst op grote schaal in Nederland langs de Maas en de Waal regelmatig afval te gaan monitoren. Citizen scientists, oftewel burgerwetenschappers, gaan twee keer per jaar volgens een vast (OSPAR) protocol een st uk van de rivieren monitoren. Hierdoor wordt mankracht gebundeld en kan nauwkeurig en betrouwbaar in kaart worden gebracht waar welk afval ligt en hoe groot het probleem is. Tegelijkertijd ontstaat er hopelijk bij de deelnemende citizen scientists meer bew ustzijn voor de prachtige natuur en de noodzaak daar goed voor te zorgen. Omdat dit project afhankelijk is van de medewerking van honderden vrijwillige rivierafvalonderzoekers (kortweg onderzoekers) is het belangrijk om goed te begrijpen wat hen aan het project bindt, welke verwachtingen ze hebben en welke impact het project op ze kan hebben. Daarnaast is het belangrijk om steeds beter te begrijpen hoe citizen science projecten werken en hoe we die kunnen verbeteren. Daarom wordt tijdens het gehele Schone Rivierenproject niet alleen onderzoek gedaan naar plastic, maar ook naar het project en de deelnemers zelf. Gedurende de gehele looptijd van het project is de Universiteit Leiden betrokken om dit onderzoek uit te voeren. Dit rapport omvat de eerste pilotfase van het project (najaar 2017) waarin een groep van ruim zestig onderzoekers die in Gelderland metingen heeft gedaan via een vragenlijst is ondervraagd over hun motivaties, voorkennis en ervaring en hun verwachtingen over het project.
Betrokken instanties Universiteit Leiden
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.