Login

Hydrotheek

Record nummer 2280995
Titel Aanpak om de hotspots in het leidingnet terug te dringen
toon extra info.
projectmanager: dr. ir. A.H. (Arnaut) van Loon ; auteur(s): dr.ir. C.M. (Claudia) Agudelo-Vera
Auteur(s) Agudelo-Vera, C.M. ; Loon, A.H. van (project director)
Uitgever Nieuwegein : KWR
Jaar van uitgave 2018
Pagina's 1 online resource (PDF, 34 pages) illustrations
Titel van reeks BTO rapport (2018.024)
Annotatie(s) Project number: 400554/189
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Hotspots zijn plekken in de drinkwaterinfrastructuur waar op enig moment de temperatuur hoger is dan 25°C. Ondergrondse hotspots kunnen incidenteel de oorzaak zijn voor een watertemperatuur aan de tap boven 25°C, boven het maximum vastgelegd in het Drinkwaterbesluit. Hotspots op 1 m diepte treden vooral op bij een combinatie van veel (in)directe zonnestraling, droge zandbodem, tegels als bodembedekking en antropogene warmtebronnen. Antropogene warmtebronnen zullen in de toekomst vaker voorkomen en het effect van klimaatverandering versterken. Als er geen actie wordt ondernomen, zullen hotspots in 2050 enkele weken per jaar drinkwatertemperaturen boven 25°C veroorzaken. Dat kan de toekomstige drinkwaterkwaliteit negatief beïnvloeden. Alle kleine beetjes helpen, want er is een combinatie van maatregelen nodig om de effecten van de stijging van de bodemtemperatuur af te remmen of de stijging van de drinkwatertemperatuur in het net te voorkomen. Praktische oplossingen voor drinkwaterbedrijven zijn het aanleggen van de leidingen aan de schaduwkant van de straat, het vermijden van warmtebronnen of het dieper leggen van leidingen. Andere, meer integrale oplossingen zijn het vergroenen van steden, meer schaduw creëren en water langer vasthouden in de stad. Het is belangrijk dat er de komende jaren duidelijke richtlijnen komen om het beheer van de ondergrond te stroomlijnen en dat alle infrastructuurbeheerders, zoals water- en energiebedrijven, gemeentes en waterschappen, daaraan intensief samenwerken.
Betrokken instanties KWR, Watercycle Research Institute
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.