Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 302279
Title Effecten van beweidingsopties op nitraatuitspoeling in de melkveehouderij
Author(s) Hack-ten Broeke, M.J.D.; Dijkstra, J.P.
Source In: Waarheen met het landelijk gebied?; geselecteerde en geredigeerde bijdragen aan het symposium `Waarheen met het landelijk gebied?', Wageningen, 15 september 1994. Alphen aan den Rijn, Samsom Tjeenk Willink, 1995, blz. 145-150 / Schoute, J.F.T., van den Berg, L.M., Farjon, H., Steenvoorden, J.H.A.M.,
Department(s) Winand Staring Centre for Integrated Land, Soil and Water Research
Publication type Contribution in proceedings
Publication year 1995
Abstract Gegevens over water- en stifstofstromen in twee beweide graslandpercelen van proefbedrijf De Marke zijn gebruikt als basis voor modelvalidatie. De variabiliteit van nitraatconcentraties in het grondwater is waarschijnlijk veroorzaakt door de onregelmatige verspreiding van urineplekken en mestflatten tijdens beweiding. Via modelsimulaties met beweidingsopties konden de hoogste gemeten nitraatconcentraties verklaard worden. Hoe later in het groeiseizoen urineplekken ontstaan, des te hoger zijn de concentraties. Op een relatief nat perceel is het mogelijk met efficiënt beheer van beweiding nitraat-N-concentraties te bereiken beneden 11,3 mg/l (EU-norm), maar voor een drogere plaats zijn andere maatregelen nodig om dergelijke niveaus te bereiken.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.