Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 332206
Title Effecten van formaldehyde tijdens het uitkomen van kuikens op de entreacties en op de gevoeligheid voor E. Coli infecties
Author(s) Gerrits, A.R.; Eek, J.H.H. van
Source In: Inleidingen seminar Research broedeikwaliteit en broedproces Beekbergen : Praktijkonderzoek Pluimveehouderij (PP uitgave : praktijkonderzoek pluimveehouderij 11) - p. 7 - 7.
Department(s) Praktijkonderzoek Pluimveehouderij "Het Spelderholt"
Publication type Chapter in scientific book
Publication year 1993
Abstract In de meeste Nederlandse broederijen wordt in de uitkomstkast, vanaf het moment dat ongeveer 50% van de eieren is aangepikt, formaldehyde verdampt. Dit heeft een kiemreducerende werking. Er is aangetoond dat door de formaldehydedamp beschadigingen ontstaan aan de luchtwegen van de kuikens. Het epitheel verliest o.a. zijn trilharen, waardoor de functie wordt beperkt. De barriOre tegen indringende deeltjes (o.a. micro-organismen) wordt beschadigd. Omdat de NCD enting via het epitheel werkt werd verondersteld, dat de beschadigingen invloed zouden hebben op de entreacties.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.