Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 360633
Title Rasechte rottweiler minder agressief
Author(s) Borg, J.A.M. van der; Graat, E.A.M.
Source Telegraaf (2007). - 1 p.
Department(s) Chair Ethology
Quantitative Veterinary Epidemiology
WIAS
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2007
Abstract Rasechte rottweiler minder agressief door de redactie wo 24 okt 2007, 14:51 AMSTERDAM - Rottweilers met stamboom zijn minder agressief dan hun niet-raszuivere soortgenoten. Ook vertonen de rasechte rottweilers minder angstgedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van twee dierwetenschappers van de Wageningen Universiteit. Gedragsbioloog Joanne van der Borg en epidemioloog Lisette Graat analyseerden de gegevens van 822 honden uit de totale populatie van ongeveer 14.000 rottweilers in Nederland. Rottweilers zijn in Nederland niet verboden, in tegenstelling tot pittbulls. In 2001 is in Nederland de zogenoemde Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag-test ingevoerd voor potentieel agressieve honden. Plaatsing van de rottweilers op de lijst van verboden hondenrassen kon worden voorkomen door te bewijzen dat de honden voor zo'n test konden slagen. Pups van ouders die beide voor de test zijn geslaagd krijgen sindsdien een stamboom. Op dit moment is ongeveer de helft van alle rottweilers in Nederland rasecht, aldus de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 7 procent van de rasechte rottweilers agressief is tegen vreemden. Bij de niet-raszuivere honden vertoont ruim 16 procent zulk gedrag. De dieren zonder stamboom zijn ook agressiever tegen andere honden, schrikken meer van geluiden en zijn banger voor vreemden. De wetenschappers stellen dat hun onderzoek bewijst dat de gedragstest zinvol is. Aangenomen kan namelijk worden, dat pups van twee geslaagde ouders zelf ook geen overmatig agressief of angstig gedrag zullen vertonen.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.