Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 371072
Title Persistentie van KVP-virus in gevaccineerde dieren: een risico? = Persistence of classical swine fever virus in vaccinated animals: a risk?
Author(s) Loeffen, W.L.A.
Source Tijdschrift voor Diergeneeskunde 133 (2008)11. - ISSN 0040-7453 - p. 482 - 484.
Department(s) CVI - Division Virology
Publication type Non-refereed article in scientific journal
Publication year 2008
Keyword(s) landbouwbeleid - classical swine fever virus - varkenspest - varkenshouderij - ziektedistributie - verplichte vaccinatie - merkergenen - merkers - klassieke varkenspest - maatregelen - dierziektepreventie - agricultural policy - swine fever - pig farming - disease distribution - mandatory vaccination - marker genes - markers - classical swine fever - measures - animal disease prevention
Categories Veterinary Epidemiology / Agricultural Policy
Abstract Het is dit jaar geleden dat in Nederland het geval van klassieke varkenspest werd gedetecteerd. Het was het laatste geval in een epidemie die ruim een jaar had geduurd. Op dat moment waren we 429 besmette bedrijven verder, waren 12 miljoen varkens vernietigd en was de schade opgelopen tot meer dan 2 miljard euro. Om nog maar te zwijgen over de emotionele en psychotische schade bij vele betrokkenen. Sindsdien zit de angst voor een nieuwe uitbraak er goed in en zijn er veel maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen. Een van die maatregelen is het aanpassen van het beleidsdraaiboek en het daarin opnemen van de optie om tijdens een volgende uitbraak eventueel te gaan vaccineren met een markergen. Het CV1 heeft veel onderzoek gedaan naar effectiviteit en veiligheid van een vaccinatiestrategie met markervaccins. Onder andere werd onderzocht wat de kans is dat gevaccineerde dieren na infectie een chronische infectie ontwikkelen en vervolgens langdurig infectieus zijn
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.