Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 387200
Title Smaak zit tussen de oren
Author(s) Kole, A.P.W.
Source Wageningen Update 2009 (2009)2. - ISSN 1569-3279 - p. 28 - 28.
Department(s) AFSG Quality in Chains
Publication type Article in professional journal
Publication year 2009
Abstract Consumenten vinden kabeljauw lekkerder smaken als er ‘wilde vis’ op de verpakking staat. De informatie op de verpakking speelt dus een belangrijke rol in de smaakbeoordeling, stelt Adriaan Kole in Food and Quality Preference. “Smaakbeleving is een optelsom van de smaak in je mond en je ideeën over het product”, vertelt de onderzoeker van Wageningen UR aan Resource (5 februari 2009). Kole en collega’s onderzochten circa vijfhonderd huishoudens. Zij kregen – identieke – vis zonder informatie, met het label ‘wilde vis’ of met het label ‘kweekvis’, telkens met twee weken ertussen. Ook kreeg een groep ‘kweekvis’ met positieve informatie over kweken. De smaak van de ‘wilde vis’ werd als beste beoordeeld. Ook de prijs bleek van belang: hoe duurder de vis, hoe hoger de waardering. De informatie over kweken had niet het beoogde positieve effect. Consumenten verwachten kennelijk dat kweken de smaak negatief beïnvloedt. “Viskwekers doen er dus goed aan om dat imago op te krikken”, aldus Kole. Info: adriaan.kole@wur.nl
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.