Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 397329
Title Monitoring ClimecoVent-systeem in de praktijk - Technisch, teeltkundig en economisch onderzoek naar een energiezuinige kas bij kwekerij Grenspaal B.V.
Author(s) Raaphorst, M.G.M.; Voermans, J.
Source Bleiswijk : Wageningen (Rapporten GTB 1032) - 54
Department(s) Wageningen UR Greenhouse Horticulture
WUR GTB Tuinbouw Technologie
Publication type Research report
Publication year 2010
Keyword(s) kassen - innovaties - schaduw - kooldioxide - temperatuur - tomaten - glastuinbouw - energiebesparing - greenhouses - innovations - shade - carbon dioxide - temperature - tomatoes - greenhouse horticulture - energy saving
Categories Greenhouse Technology / Energy / Vegetables
Abstract De tomatentelers Noud en Roy Steegh zijn in januari 2009 op kwekerij Grenspaal te Wellerlooi (L) gestart met een nieuwe kas, voorzien van het ClimecoVent-systeem. Met het ClimecoVent-systeem wordt beoogd zodanig energie te besparen dat de warmtevraag bij een tomatenteelt neerkomt op een aardgasverbruik van 25 tot 30 m3/m2. De productiedoelen liggen gelijk aan die van een standaard tomatenteelt. Gezien het innovatieve en energiezuinige karakter van het ClimecoVent-systeem, heeft Wageningen UR in samenwerking met Climeco het systeem bij kwekerij Grenspaal over een tijdsspanne van ruim een jaar gemonitord in opdracht van het programma “Kas als Energiebron”. Doordat minder gas is gebruikt voor de verwarming van de kas is ook minder CO2 beschikbaar. In combinatie met de schaduwwerking van het extra scherm zou hiermee mogen worden verwacht dat het productieniveau achterblijft, maar dat is niet gebleken.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.