Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 400697
Title Buitenscherming voor zwaar geschermde teelten
Author(s) Zwart, H.F. de
Source Wageningen : Wageningen UR Glastuinbouw (Rapporten GTB 1004) - 22
Department(s) WUR GTB Tuinbouw Technologie
Publication type Research report
Publication year 2010
Keyword(s) licht - warmtebalans - energiebalans - schermen - kastechniek - glastuinbouw - kassen - light - heat balance - energy balance - blinds - greenhouse technology - greenhouse horticulture - greenhouses
Categories Horticulture / Greenhouse Technology
Abstract In veel sierteelten vereist een uitgebalanceerde groei dat er op een zomerse dag het meeste zonlicht uit de kas gehouden wordt terwijl er in de winter te weinig licht in de kas komt. Daarom wordt er in de potplantenteelt vaak in de zomer zwaar geschermd en in de winter bijbelicht. Vergeleken met krijt geeft een buitenscherm nagenoeg geen voordeel op het elektraverbruik voor de belichting. De besparing is slechts 2 kWh per m² per jaar. Tegenover de verbeterde lichttransmissie van een kas met een buitenscherm in het voorjaar staat namelijk de verlaagde overall lichttransmissie ten gevolge van de constructie buiten de kas. Naast de genoemde effecten op belichting en koeling heeft een buitenscherm ook nog enig effect op de behoefte aan verwarming. Het effect hangt af van de vraag of het buitenscherm het tweede of het derde scherm van de kas is. Net als het effect op de belichting is het effect van het buitenscherm op de verwarming klein in vergelijking met het effect op koeling (rond de 1 m³/m² per jaar)
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.