Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 404187
Title Insecten veroorzakers van zaadbesmetting met Xanthomonas in kool
Author(s) Wolf, J.M. van der
Source Tholen : groentennieuws.nl
Department(s) PRI BIOINT Ecological Interactions
Publication type Web page aimed at a professional audience
Publication year 2011
Abstract Insecten veroorzakers van zaadbesmetting met Xanthomonas in kool Insecten blijken koolplanten te kunnen besmetten met de bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc) bij de bestuiving van de bloemen. Insecten, zoals vleesvliegen, hommels en bijen worden in Nederland in de teelt veel gebruikt voor de bestuiving van koolplanten. Ook geïsoleerd liggende koolpercelen kunnen daardoor besmet raken met Xanthomonas. Xcc of zwartnervigheid, is de belangrijkste ziekte in kool die met het zaad overgaat op de nakomelingen van de plant. Uit onderzoek van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, blijkt dat vleesvliegen bloemen van koolplanten via bestuiving met Xcc te kunnen besmetten. Volgens Jan van der Wolf van Plant Research International leidt besmetting van bloemen relatief vaak tot zaadbesmetting. Aangenomen werd dat Xcc-besmetting van koolplanten hoofdzakelijk werd veroorzaakt door spatwater vanuit een nabij gelegen besmet perceel of door besmette gewasresten in de grond. Tijdens een twee jaar durend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gefinancierd onderzoek werden bloemkoolplanten bestoven met vleesvliegen die besmet waren met de Xcc-bacterie. Na afloop bleek 30% van de zaadopbrengst besmet met Xcc, zowel voor als na een warm-waterbehandeling van het zaad. De besmetting werd ook overgedragen naar de zaailingen van de betreffende zaadpartij. Geconcludeerd mag worden dat een besmetting met zwartnervigheid op geïsoleerd liggende percelen – waarop kool geteeld wordt voor zaadproductie – dus besmet kunnen worden als ze binnen vliegafstand liggen van met Xcc geïnfecteerde insecten. De onderzoekers van Plant Research International onderzochten ook of de Xcc-bacterie kon overleven in de vliegen. Hiervoor werden de vliegen gevoed met op agar gegroeide Xcc-bacteriën. Oorspronkelijk bleken grote hoeveelheden van de bacterie in de vliegen aanwezig. Deze hoeveelheid nam echter snel af en na 5 dagen bleken er geen Xcc-bacteriën meer aanwezig op de vliegen. Meer informatie over het onderzoek zijn te vinden in de publicatie ‘Colonization of Cauliflower Blossom (Brassica oleracea) by Xanthomonas campestris pv. campestris, via Flies (Calliphora vomitoria) Can Result in Seed Infestation’ in het Journal of Phytopathology: http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/123351035/PDFSTART
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.