Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 407629
Title Spruitbeschadiging bij hyacinten door de schimmel Fusarium culmorum : voortgezet diagnostisch onderzoek 2011
Author(s) Vink, P.
Source Lisse : PPO Bloembollen en Bomen - 13
Department(s) Flower Bulbs
Publication type Research report
Publication year 2011
Keyword(s) fusarium culmorum - hyacinthus - schimmelziekten - forceren van planten - bloembollen - fungal diseases - forcing - ornamental bulbs
Categories Fungi / Bulb and Tuber Flowers
Abstract Bij de broeierij van hyacinten kunnen spruiten en bloemtrossen worden aangetast door verschillende ziekteverwekkers. In het afgelopen broeiseizoen van 2010/2011 zijn in de zogenaamde “Pearl-soorten” bij Diagnostiekservice van PPO diverse monsters onderzocht waarbij sprake was van bruine, beschadigde bladtoppen en rotte bloemnagels waardoor de hyacinten geen goede handelswaarde meer hadden. De symptomen deden daarbij wel wat denken aan een aantasting door de schimmel Embellisia hyacinthii. Uit diagnostisch onderzoek bleek echter dat deze schimmel niet was te vinden maar wel steeds de schimmel Fusarium culmorum. Deze schimmel is tot nu toe alleen bekend als veroorzaker van een ziekte in granen en een wortelbederf bij tulpen. Omdat deze schimmel in verschillende monsters van hyacint is aangetroffen en voor veel economische schade heeft gezorgd is het belangrijk om te weten of werkelijk sprake is van een nieuwe ziekte in de broeierij van hyacinten of dat er sprake is geweest van een gelegenheidsziekte. Daarom is in het kader van het voortgezet diagnostisch onderzoek een infectieproef uitgevoerd om na te gaan of de schimmel Fusarium culmorum in staat is tijdens de broei van hyacinten een aantasting van bladpunten en bloemnagels te veroorzaken.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.