Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 408665
Title Effect van de rijsnelheid bij loofbranden op doding van Phytophthora infestans
Author(s) Spits, H.G.
Source Kennisakker.nl 2005 (2005)15 feb.
Department(s) PPO Arable Farming, Multifunctional Agriculture and Field Production of Vegetables
Publication type Article in professional journal
Publication year 2005
Keyword(s) aardappelen - cultuurmethoden - duurzaamheid (sustainability) - phytophthora infestans - plantenziekteverwekkende schimmels - schimmelbestrijding - loofvernietiging - akkerbouw - potatoes - cultural methods - sustainability - plant pathogenic fungi - fungus control - haulm destruction - arable farming
Categories x
Abstract In de biologische teelt van aardappelen zijn geen mogelijkheden voor de bestrijding van Phytophthora infestans. Om te voorkomen dat deze percelen zware aantasting krijgen en daardoor een groot risico zijn voor omliggende aardappelpercelen, worden deze percelen/haarden gebrand. Omdat de biologische teler met hoge snelheid wil branden om snel te kunnen ingrijpen én om zijn gewas enigszins te sparen om nog productie te behouden, is onduidelijk in hoeverre mycelium en sporen worden gedood bij verschillende rijsnelheden. Uit onderzoek, uitgevoerd in 2003 en 2004, bleek dat de doding van de sporen minder was naarmate er bij het loofbranden harder gereden werd. Het advies voor de praktijk is dan ook om bij het loofbranden ongeveer 3 km/u te rijden. Harder rijden doodt de sporen minder goed en leidt niet tot een hogere opbrengst door het "sparen" van het loof.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.