Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 411451
Title Roest in Veronica : consultancy onderzoek
Author(s) Slootweg, G.
Source Lisse : PPO Bloembollen en Bomen - 13
Department(s) Nursery Stock
Publication type Research report
Publication year 2011
Keyword(s) puccinia - roestziekten - veronica - plantenziektebestrijding - snijbloemen - afrika - rust diseases - plant disease control - cut flowers - africa
Categories Cut Flowers / Diseases, Pests and Disorders of Plants (General)
Abstract In de teelt van Veronica in Afrika komt in een periode van drie tot vier maanden per jaar een aantal keer een heftige aantasting van roest voor. Deze aantasting is met de gangbare middelen niet goed te bestrijden. Aangetaste bloemen zijn onverkoopbaar, moeten van een groot deel van het blad worden ontdaan, of krijgen een keuropmerking op de veiling. Roest veroorzaakt door de schimmel Puccinia veronicae-longifoliae komt voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is niet bekend of de roest die voorkomt op Veronica in Afrika dezelfde is als die in Europa. Het is ook mogelijk dat de lastige bestrijding een gevolg is van de afwijkende klimatologische omstandigheden tijdens het optreden van de massale aantasting. De roestschimmels zijn niet op voedingsbodem te kweken, waardoor de identificatie en het doen van in vitro experimenten op basis van levend plantmateriaal moeten gebeuren.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.