Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 411466
Title Bruinrotbacterie groter risico dan gedacht (interview met L.S. van Overbeek)
Author(s) Overbeek, Leo van
Source Bruinrotbacterie groter risico dan gedacht (interview met L.S. van Overbeek), De Gelderlander, 2004-07-19, S. Becker
Department(s) PRI Crop and Production Ecology
Publication type Media appearance
Publication year 2004
Abstract HIGHLIGHT: Bruinrotbacterie kan zich in Nederland prima handhaven. Ook bij lagere temperaturen, zo blijkt uit onderzoekers van Plant Research Wageningen. Het besmettingsrisico blijkt groter dan verondersteld. Door onze verslaggever. WAGENINGEN "Deze bacterie is in staat de winter te overleven, dat niet wat we verwachtten", zegt Leo van Overbeek, onderzoekers bij Plant Research International in Wageningen. Resultaten van een eerste studie naar de overwintercapaciteit van de tropische Ralstonia solanacearum (bruinrotbacterie) zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Phytopathology. "Er is altijd gedacht dat de bacterie bij een lage temperatuur gewoon doodgaat. Dat is in Zweden gebeurd en daar zijn ze van aardappelrot afgekomen, na een paar strenge winters." In Nederland zijn de zachte winters van de laatste jaren slecht nieuws voor de aardappelsector. Het vermoeden is nu dat de bacterie zichzelf ophoopt op bepaalde plekken in de natuur om te kunnen overleven. Bijvoorbeeld in bitterzoet, een waterplant, en modder die bescherming bieden tegen de vorst. Bruinrot is de grote schrik van aardappelboeren. Aangetaste aardappelplanten verwelken zienderogen en gaan onmiddellijk dood. Ook de aanverwante tomatenplant en het wilde bitterzoet (dat groeit langs waterwegen) kunnen worden geinfecteerd. Grootste zorg van onderzoekers en boeren is de ziekte uit het aardappelpootgoed te houden. Als dat zou worden geinfecteerd is Nederland niet meer officieel bruinrotvrij en dreigt een schade van vele tientallen miljoenen bij een door de EU opgelegd exportverbod. De bruinrotbacterie is afkomstig uit een tropisch klimaat, waarschijnlijk uit Zuid-Amerika. Opmerkelijk is dat de bacterie bij een temperatuur van vier graden overleeft, constateren de Wageningse onderzoekers. De bacterie wordt door de koude wel verzwakt, maar kan zich herstellen als de temperaturen stijgen. Vervolgens kan de bacterie wel van zijn vermogen zijn kwijtgeraakt om planten ziek te maken. Reden tot bezorgdheid? Van Overbeek: "Dat valt nog niet te overzien. Het lijkt of er iets genetisch gebeurt waardoor ze de bacterie niet meer massaal planten ziek maken. Maar als de bacterie zich wel kan handhaven weet je niet op hij op zeker moment de knop weer kan omzetten en planten toch weer ziek gaat maken. Het is heel belangrijk om te onderzoeken hoe de genetica werkt en wat er zou gebeuren als de bacterie weer kan infecteren." Onderzoek hiernaar wordt momenteel voortgezet in samenwerking met de universiteit Groningen. Aardappelboeren hoeven van dit alles niet te schrikken, aldus Van Overbeek. De maatregelen tegen aardappelrot werken vooralsnog afdoende.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.