Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 411471
Title Bacterie remt phytophthora
Author(s) Knuivers, M.; Overbeek, L.S. van
Source Boerderij/Akkerbouw 94 (2009)29. - ISSN 0169-0116 - p. 48 - 48.
Department(s) Biointeracties and Plant Health
Publication type Article in professional journal
Publication year 2009
Abstract Bacteriën kunnen aardappelplanten weerbaarder maken tegen phytophthora. Uit kas-experimenten van Plant Research International (PRI) blijkt dat de aanwezigheid van de bacteriePseudomonas putida(isolaat P9) in twee late aardappelrassen leidt tot een vertraging met 45 procent van het ziekteverloop na aantasting doorPhytophthora infestans. Volgens PRI-onderzoeker Leo van Overbeek biedt dit mogelijkheden om deze bacterie in te zetten als extra component inde geïntegreerde bestrijding van de aardappelziekte. Onderzoekers van PRI onderzochten het effect van P9 op de aardappelplant zelf en op de al aanwezige natuurlijke micro-organismen in de plant. P9 blijkt de plant binnen te dringen en vestigt zich daar permanent. De bacterie leeft in de plant en gaat interacties aan met zijn gastheer en de andere aanwezige micro-organismen. De bacteriesamenstelling in de plant veranderde zodra P9 zich daar vestigde. Dit kan betekenen dat P9 de plant weerbaarder kan maken, en dus beter bestand tegen ziekten en plagen. In het kasexperiment werden twee late aardappelrassen inderdaad weerbaarder tegen de aardappelziekte.De onderzoeksresultaten werpen ook een nieuw licht op biologische bestrijding van ziekten en plagen met micro-organismen. De meeste gangbare biologische bestrijders richten zich op de schimmel. De bacteriën pakken indirect ziekteverwekkers aan door verschuiving van de microbiologische leefgemeenschap in de plant. Dit vergroot de weerbaarheid van de plant zelf. Dit kan een duurzamer mechanisme voor onderdrukking van ziekten en plagen opleveren, omdat eenmalige toepassing volstaat
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.