Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 411473
Title Bacteriën tegen phytophthora (interview met Leo van Overbeek)
Author(s) Overbeek, Leo van
Source Bacteriën tegen phytophthora (interview met Leo van Overbeek), Plattelands post, 2009-04-15, J. Engwerda, http://plattelandspost.nl/1661/bacterien-tegen-phytophthora
Department(s) Biointeracties and Plant Health
Publication type Media appearance
Publication year 2009
Abstract Bacteriën maken aardappelplanten meer resistent tegen phytophthora. Het onderzoeksinstituut Plant Research International heeft bij twee rassen het ziekteverloop met bijna de helft vertraagd door een bacterie in de aardappelplanten in te brengen. Phytophthora kost de aardappelsector jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan gewasbescherming en verliezen door lagere opbrengsten. Volgens onderzoeker Leo van Overbeek heeft het PRI een nieuwe bestrijdingsmethode getest tegen phytophthora. “Het is bekend dat bepaalde micro-organismen planten weerbaarder maken tegen ziekten. Wij zijn er in geslaagd om met een bepaalde bacterie (isolaat P9 van de bacterie Pseusomonas putida) twee late aardappelrassen minder gevoelig te maken voor phytophthora.” De proef is uitgevoerd in de kas, zegt Van Overbeek. “We willen deze techniek graag testen in het veld. Ook willen we testen welke bacteriesoorten het meest geschikt zijn voor deze techniek.” Van Overbeek stelt dat de nieuwe techniek geen wondermiddel is tegen phytophthora. “Maar het kan goed werken als een extra bescherming van het aardappelgewas. Het grote voordeel is dat je aan het begin van het groeiseizoen de bacterie in de knol kunt brengen waarna de plant het hele groeiseizoen een verhoogde bescherming heeft. Een chemische bestrijding tegen phytophthora moet je heel vaak uitvoeren.”
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.