Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 412291
Title "Atmoscapes" - micrometeorologie en beleving van pleinen
Author(s) Lenzholzer, S.
Source In: Wetenschap ontmoet pers, bessensap 2011 Den Haag : NWO - p. 59 - 59.
Department(s) Landscape Architecture
WIMEK
Publication type Chapter in book aimed at the general public
Publication year 2011
Abstract ‘atmoscapes’ – micrometeorologie en beleving van pleinen S. Lenzholzer Veel Nederlandse stadspleinen zijn vanuit een ontwerpidioom ontworpen dat geen rekening houdt met een basale behoefte van mensen: thermisch comfort. Aan deze temperatuurbeleving is de waarneming van andere ruimtelijke kenmerken of ‘sfeer’ verbonden. Zowel het ‘feitelijke’ microklimaat als ook de beleving van ‘sfeer’ kan door ontwerp beïnvloedt worden. Dat is interessant voor de pers omdat het een probleem betreft, wat veel mensen kennen: iedereen heeft eens op een stadsplein in de gure wind of brandende zon gestaan en zich afgevraagd of het niet wat aangenamer kan. Onderzoek (S. Lenzzholzer) heeft laten zien dat mensen een verrassend goed besef van de micrometeorologie van pleinen hebben. Dat betekent, dat hun ervaring heel waardevol kan zijn voor het betere ontwerp van pleinen en hun microklimaat, zonder dat er ingewikkelde meetreeksen uitgevoerd moeten worden. Omdat in mijn onderzoek duidelijke ontwerprichtlijnen naar voren komen, zijn de uitkomsten van eminent belang voor iedereen, die met de inrichting van stadspleinen te maken heeft: ontwerpers, opdrachtgevers en uitvoerders. Daardoor is de doelgroep, die de pers met een bericht over dit onderzoek kan bereiken, extra groot. Media- aandacht voor dit probleem zou mee kunnen helpen om beter ontwerp van stadspleinen op gang te brengen- iets waar uiteindelijk iedereen iets aan heeft, want: het kán aangenamer!
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.