Staff Publications

  • external user (warningwarning)
  • Log in as
  • language uk
Record number 414051
Title 'Landbouwgif niet grootste bijenkiller'
Author(s) Blacquiere, Tjeerd
Source 'Landbouwgif niet grootste bijenkiller', www.nu.nl, 2011-11-15, D. Teulon, http://www.nu.nl/wetenschap/2468593/landbouwgif-niet-grootste-bijenkiller.html
Department(s) PRI BIOINT Entomology & Virology
Publication type Media appearance
Publication year 2011
Abstract WAGENINGEN - Tot nu toe is er geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden dat het landbouwgif imidacloprid de belangrijkste oorzaak is van de massale bijensterfte in heel Europa. De afdeling Plant Research International van de Wageningen Universiteit doet in opdracht van het ministerie van Landbouw al jaren onderzoek naar de bijensterfte, en denkt eerder aan de varroamijt als belangrijkste 'bijenkiller'. Dat laat bijenonderzoeksleider Tjeerd Blacquiere dinsdag weten in een reactie op GroenLinks en de Partij van de Dieren, die hebben opgeroepen tot een debat over en onderzoek naar de relatie tussen landbouwgif en de bijensterfte. Relatie Aanleiding voor de oproep is een uitzending van het tv-programma Zembla zaterdag. De PvdD stelt zelfs dat de relatie allang is aangetoond en dat staatssceretaris Henk Bleker (Landbouw) het gif daarom moet verbieden. Wageningen zoekt samen met de imkerij en het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek naar de oorzaak van de bijensterfte. De wetenschappers denken dat de honingbij deels het slachtoffer wordt van een veranderende omgeving met andere planten, ander klimaat en nieuwe parasieten, schimmels en bacteriën. Daarnaast lijkt de soort genetisch zwakker te worden. Parasiet Bovendien staat vast dat de varroamijt, die zich de afgelopen dertig jaar heeft verspreid, hele bijenvolken kan uitmoorden. ''Op het vlak van de bestrijding van deze parasiet lijkt de meeste winst te behalen'', aldus Blacquiere. De EU financiert een internationaal onderzoek naar de bestrijding van de mijt. De bijenonderzoekers sluiten niet uit dat het gebruik van landbouwgif een rol kan spelen. Maar omdat het negatieve effect van imidacloprid in geen enkel land tot nu toe is aangetoond, vindt de bijensector dat het gif niet als de belangrijkste oorzaak mag worden beschouwd. Het Nederlandse onderzoek naar de oorzaken van bijensterfte is naar verwachting eind 2012 klaar.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.