Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 414323
Title Minder pesticiden in bananenteelt (interview met Gert Kema)
Author(s) Santen, H. van; Kema, G.H.J.
Source NRC Handelsblad (2009). - ISSN 0002-5259 - p. katern 4 - 06.
Department(s) Biointeracties and Plant Health
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2009
Abstract Een schimmelziekte die zich op dit moment in Zuidoost-Azië verspreidt, kan een einde maken aan Musa acuminata Cavendish, beter bekend als de banaan in de supermarkt. In de bananenplantages is de beruchte Panamaziekte teruggekeerd, die wel “een van de meest vernietigende plantenziektes van de moderne tijd” wordt genoemd. De laatste jaren verspreidt de veroorzakende schimmel Fusariumzich steeds sneller. Even terug naar de eerste helft van de vorige eeuw, de tijd dat in Midden- en Zuid-Amerika de eerste exportplantages voor bananen werden aangelegd. Een enkel ras was bijzonder populair: de Gros Michel. Tot de schimmel toesloeg. In de jaren 1870 was de schimmel ontdekt in Australië, in 1950waren plantages in bijna alle tropische streken ermee geïnfecteerd. De schimmel doodde bananenplanten in hoog tempo. In het Ulua-dal in Honduras ging tussen 1940 en 1960 30.000 hectare verloren. In Suriname verdween 4.000 hectare in acht jaar. En Fusarium, zegt onderzoeker Gert Kema van het instituut Plant Research International (PRI) in Wageningen, is niet te bestrijden. “Als je een vatbaar ras teelt, ben je weg”, vertelt hij aan de telefoon vanuit San Diego (VS), waar hij een congres bijwoont. “Bedrijven als Chiquita en Dole zien dit als een heel grote bedreiging”, denkt Kema, die bij PRI projectleider van het bananenonderzoek is
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.