Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 414593
Title Agressieve schimmel bedreigt banaan (interview met Gert Kema)
Author(s) Kema, Gert
Source Agressieve schimmel bedreigt banaan (interview met Gert Kema), Limburgs Dagblad, 2010-03-06, P. de Jaeger
Department(s) PRI BIOINT Moleculair Phytopathology
Publication type Media appearance
Publication year 2010
Abstract De bananenteelt wordt wereldwijd bedreigd door een agressieve bodemschimmel. In Wageningen is een test ontwikkeld, waarmee acuut zieke planten kunnen worden verwijderd, waardoor de verspreiding van de schimmel kan worden beperkt. Tientallen monsters van bananenplanten uit alle hoeken van de wereld liggen te wachten op onderzoek. De uitkomst van een in Wageningen ontwikkelde test leert of een plant is besmet met de gevreesde schimmel die de Panamaziekte veroorzaakt. "Vroeger moest men vier maanden wachten op de uitslag, nu weten we het in een dag. Hierdoor kan verspreiding van de ziekte sneller worden aangepakt. Zieke planten worden direct geïsoleerd en vernietigd", zegt Gert Kema van het Wageningse Plant Research International. De bananenonderzoekers daar ontwikkelden samen met het Braziliaanse Embrapa een gevoelige DNA-test, die razendsnel uitwijst of de banaan is aangetast met de bodemschimmel Fusarium oxysporum. Na publicatie van de nieuwe methode in het tijdschrift Plant Pathology loopt het storm in Wageningen. De Panamaziekte, waartegen niet te spuiten valt, sloeg al eerder toe. Begin twintigste eeuw waren alle ba-nanen die wij hier kochten van het ras Gros Michel. Deze consumptiebanaan (Musa acuminata) bleek na decennia ineens zeer gevoelig voor Fusarium, met name de stam Tropical Race 4. De commerciële bananenteelt in Midden-Amerika, Panama voorop, lag vrijwel op zijn gat door de ziekte, die begint bij de wortels en langzaam de hele plant doodt. De schimmel is niet te bestrijden als hij de plant eenmaal is binnengedrongen. Net op tijd werd een resistente banaan ontdekt, de zogeheten Cavendish. Die is ongevoelig voor deze stam van de schimmel en wordt sinds pakweg 1960 praktisch overal ter wereld probleemloos geteeld. ...................................... De Panamaziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Fusarium oxysporum f.sp. cubense. Deze ziekte tast bananenplanten aan door vanuit de grond de wortels binnen te dringen. Daar belemmeren zijn zwamdraden (mycelium) het vochttransport, waardoor het blad vergeelt en de plant verwelkt. Ook produceert hij vergiften die de plant verder aantasten. Black Sigatoka: Of het al niet erg genoeg is: er is nóg een andere dreiging voor de bananenboer: Black Sigatoka. Deze schimmel tast het blad aan, waarna de hele plant uiteindelijk het loodje legt. De bladschimmel verovert vanuit thuisbasis de Fiji-eilanden de hele wereld. Tegen de plaag kan wel worden gespoten. Dat gebeurt in enorme hoeveelheden en tientallen keren per seizoen. De Wageningse bananenonderzoeker Gert Kema werkt aan manieren om het landbouwgif sterk terug te brengen. We proberen het spuiten binnen tien jaar te halveren." Dat streven denken de onderzoekers te halen met een multidisciplinair programma waarin resistentiegenen uit wilde bananen worden overgezet, maar ook wordt gekeken naar biologische alternatieven voor pesticiden
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.