Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 414596
Title Genen tarweschimmel in kaart gebracht
Author(s) Kema, Gert
Source Genen tarweschimmel in kaart gebracht, NRC Handelsblad, 2011-06-15, P. de Jaeger
Department(s) PRI BIOINT Moleculair Phytopathology
Publication type Media appearance
Publication year 2011
Abstract Rotterdam. De genetische informatie van de ziekteverwekkende plantenschimmel Mycosphaerella gramini-cola is bekend. Wetenschappers onder leiding van plantenziektekundige Gert Kema van de Wageningen Universiteit publiceerden deze week de DNA-volgorde van de schadelijke schimmel in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Genetics. Het oogstverlies door bladvlekziekte die de schimmel in Europa veroorzaakt wordt geschat op jaarlijks 600 miljoen euro. Aan de hand van het genoom begrijpen de onderzoekers voor het eerst goed wat Mycosphaerella tot zo'n vernietigende schimmel maakt. In vergelijking met andere planten-schimmels produceert Mycosphaerella heel weinig celwandafbrekende enzymen, waardoor de plant de in-fectie niet tijdig detecteert. Het arsenaal aan eiwit- en zetmeelverterende enzymen is juist vergroot. De schimmel heeft dankzij zijn seksuele voortplanting een enorme genetische variatie, waardoor hij zich telkens aanpast aan nieuwe situaties. Zo krijgen bestrijdingsmiddelen er geen vat op
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.