Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 414597
Title Onderzoek naar septoria in tarwe bereikt mijlpaal (interview met Gert Kema)
Author(s) Kema, Gert
Source Onderzoek naar septoria in tarwe bereikt mijlpaal (interview met Gert Kema), Agrarisch Dagblad, Extra Wetenschap, 2011-06-24, J. Engwerda, http://www.agd.nl/AchtergrondTendensAnalyse/568517/Onderzoek-naar-septoria-in-tarwe-bereikt-mijlpaal.htm
Department(s) PRI BIOINT Moleculair Phytopathology
Publication type Media appearance
Publication year 2011
Abstract Onder leiding van Plant Research International (PRI) is een belangrijke stap gezet in de strijd tegen de schimmel die septoria veroorzaakt in tarwe. Wetenschappers hebben het DNA van de schimmel volledig in kaart gebracht. ”Je kunt nu sneller resistente tarwe kweken en gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelen.” Septoria is de belangrijkste ziekte in tarwe. Onder leiding van het WUR-instituut Plant Research International (PRI) is een belangrijke stap gezet om de schimmel onder de duim te houden. Een internationaal team van wetenschappers heeft het DNA van de schimmel Mycosphaerella graminicola, die septoria of bladvlekkenziekte in tarwe veroorzaakt, volledig in kaart gebracht. Volgens PRI-onderzoeker Gert Kema is dit een belangrijke mijlpaal. ”De Mycosphaerella graminicola, ook bekend als Septoria tritici of Zymoseptoria tritici, hoort bij een klasse van de Dothideomyceten. Die klasse kan wel twintigduizend soorten schimmels bevatten. Hiervan kunnen er veel schade veroorzaken in tarwe, aardappelen, tomaat, banaan en nog veel meer gewassen. Het bijzondere is dat we van de Mycosphaerella graminicola het DNA volledig in kaart hebben gebracht. In de DNA-sequences die van heel veel andere organismen zijn gemaakt, zitten gaten. Bij Mycosphaerella graminicola zijn alle genen en hun volgorde op de chromosomen in kaart gebracht”
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.