Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 414663
Title Zwarte spruiten in lelie: de invloed van een vorstperiode in de laatste fase van de teelt en van een hoge temperatuur na rooien
Author(s) Kok, B.J.; Gude, H.; Aanholt, J.T.M. van
Source Lisse : PPO Bloembollen en Bomen - 23
Department(s) Nursery Stock-Flower Bulbs
Publication type Research report
Publication year 2007
Keyword(s) lilium - lelies - afwijkingen, planten - gewasbescherming - nederland - frankrijk - opbrengst - suikergehalte - lilies - plant disorders - plant protection - netherlands - france - outturn - sugar content
Categories Bulb and Tuber Flowers
Abstract Zwarte spruiten zijn het verschijnsel waarbij leliespruiten tijdens de bewaring in ijs geheel of gedeeltelijk zwart worden en volledig verloren gaan voor de bloemproductie. Het probleem bezorgt vele lelie-exporteurs jaarlijks een enorme schadepost. De oorzaak van dit probleem is niet duidelijk. Zwarte spruiten treden op zowel in lelies geteeld in Nederland als in lelies geteeld in Frankrijk. Samen met een grote groep lelie-exporteurs heeft PPO de ervaringen in onderzoek en in de praktijk op een rijtje gezet en een aantal hypotheses opgesteld. -Zwarte spruiten worden veroorzaakt door een vorstperiode in de laatste fase van de teelt. - Zwarte spruiten worden veroorzaakt door een warme bewaring na rooien voor het invriezen. Samenvattend ontstaat uit dit en vorig onderzoek de indruk dat het suikergehalte op het moment van invriezen en tijdens de bewaring de belangrijkste factor is in het optreden van vorstschade. Het optreden van zwarte spruiten lijkt veroorzaakt te worden door de temperatuur aan het eind van de teelt in combinatie met de temperatuur tussen oogst en invriezen. Een koude periode aan het eind van de teelt gevolgd door een relatief warme bewaring leidt tot het plotseling activeren van spruitgroei en ademhaling tijdens de bewaring in ijs, waardoor zuurstofgebrek en vervolgens zwarte spruiten ontstaan. Voor dit laatste proces heeft het meten van het suikergehalte geen voorspellende waarde.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.