Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 415477
Title Bacterie zorgt voor doorbraak in erwiniabestrijding
Author(s) Engwerda, J.; Czajkowski, R.L.
Source Agrarisch Dagblad (2011). - ISSN 1380-6335 - p. 9 - 9.
Department(s) PRI BIOINT Ecological Interactions
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2011
Abstract Wageningen – Wetenschappers hebben een bacterie gevonden die de aardappel- en bollenziekte erwinia kan bestrijden. Tot nu toe is erwinia niet te bestrijden. Er zijn ook geen resistente rassen tegen de ziekte. Erwinia wordt veroorzaakt door de dickeya-bacterie en leidt tot zwartbenigheid en natrot in aardappelen en bloembollen. De ziekte veroorzaakt alleen in Nederland jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro’s schade. De bacterie die de dickeya-bacterie bestrijdt is gevonden door onderzoeker Robert Czajkowski van Plant Research International (PRI-WUR). Hij ontdekte in kasproeven dat de bacterie Serratia plymuthica de dickeya-bacteriën effectief kan bestrijden. De antagonist (tegenstander) dringt net als dickeya de wortels binnen en verspreidt een antibioticum dat de dickeya-bacteriën doodt. Daarna was de dickeya-bacterie niet of nauwelijks terug te vinden in een besmette plant. Het PRI heeft de bacterie gepatenteerd en onderzoekt de mogelijkheden die te vermarkten. PRI-onderzoeker Jan van der Wolf noemt het onderzoek van strategische waarde. ”Op langere termijn kan het leiden tot een product waarmee je dickeya kunt bestrijden. Het werkt goed in kasproeven. We gaan het volgend jaar testen in veldproeven”
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.