Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 416246
Title Toluca nog steeds resistent tegen phytophthora (interview met o.a. Geert Kessel)
Author(s) Engwerda, J.; Kessel, G.J.T.
Source Agrarisch Dagblad 23 (2009)192 (17 juni 2009). - ISSN 1380-6335 - p. 9 - 9.
Department(s) Biointeracties and Plant Health
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2009
Abstract Het biologische aardappelras Toluca is nog steeds volledig resistent tegen phytophthora. Dat in een laboratorium drie isolaten van phytophthora de resistentie hebben omzeild, is een theoretisch gegeven, vindt commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico. Toluca is gekweekt door Agrico en in 2007 op de Europese rassenlijst verschenen. Het ras is dankzij het Blb2-gen volledig resistent tegen phytophthora. Het onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI-WUR) meldt dat in het laboratorium drie isolaten van phytophthora het gen hebben omzeild. PRI onderzoekt jaarlijks honderden isolaten om te kijken of de ziekteverwekker verandert. .... Toluca en Bionica zijn prima rassen voor de biologische teelt, stelt Geert Kessel, onderzoeker van PRI. "Het zou volkomen onterecht zijn deze rassen in een verkeerd daglicht te stellen. Maar we willen telers hier wel op wijzen om te voorkomen dat deze isolaten zich ongemerkt verspreiden." Nederland is het eerste land waar het doorbreken van dit gen is geconstateerd, zegt Kessel. "Maar ons land is ook het enige land ter wereld dat zo veel onderzoek doet naar phytophthora"
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.