Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 416250
Title 'Cisgenese kan handje helpen in bestrijding phytophthora' (interview met Geert Kessel)
Author(s) Engwerda, J.; Kessel, G.J.T.
Source Agrarisch Dagblad 23 (2009)194. - ISSN 1380-6335 - p. 8 - 8.
Department(s) Biointeracties and Plant Health
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2009
Abstract Toluca en Bionica zijn prima biologische aardappelrassen. Maar WUR vindt een waarschuwing nodig omdat in het lab de resistentie tegen phytophthora omzeild kan worden. "Cisgenese kan helpen om resistentie tegen te gaan." Toluca en Bionica zijn prima rassen voor de biologische aardappelteelt. Ondanks dat Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) in het laboratorium drie phytophthora-isolaten heeft gevonden die in staat zijn het resistentiegen Blb2 te omzeilen. Beide rassen bezitten dit gen. Dat stelt Geert Kessel, onderzoeker van Plant Research International (PRI-WUR). "Het zou volkomen onterecht zijn deze rassen in een verkeerd daglicht te stellen." Maar Kessel vindt het wel verontrustend dat in het laboratorium drie isolaten de resistentie van dit gen hebben doorbroken. Het Blb2-gen vererft een volledige resistentie tegen de ziekte. Hij vreest dat biolo-gische telers onvoldoende letten op het ontstaan van phytophthora omdat de rassen volledig resistent zijn. "Als er onverhoopt één van deze drie isolaten in een gewas valt kunnen ze zich snel vermeerderen en verspreiden. Dat wil WUR voorkomen, om de waarde van rassen als Bionica en Toluca te behouden en omdat het gen veel gebruikt wordt in de veredeling." Volgens de PRI-onderzoeker kan cisgenese een handje helpen om resistentie tegen te gaan. WUR steekt veel geld en energie in de ontwikkeling van cisgenese. Daarbij worden soorteigen genen kunstmatig inge-bracht in planten om gewenste eigenschappen te versterken
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.