Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 417947
Title Van bloem tot komkommer (interview met Jan Janse)
Author(s) Janse, J.
Source Leeuwarder Courant (2011). - p. 8 - 8.
Department(s) WUR GTB Teelt & Bedrijfssystemen
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2011
Abstract Van bloem tot komkommer De verkoop van komkommers is ingezakt door de commotie over de darmbacterie Ehec. De komkommers móeten geoogst, er zit niets anders op. Het telen van komkommers is precisiewerk. Als de vruchten oogstrijp zijn, kun je ze niet zomaar een paar dagen langer laten zitten. ,,Dan worden ze te groot, en zijn ze niet meer te verkopen. Als de komkommers te zwaar worden, gaat dat bovendien ten koste van de kleine vruchtjes aan dezelfde plant. En dan heb je over een week geen productie'', zegt Jan Janse, gewasonderzoeker komkommer van de Wageningen UR Glastuinbouw. Ruim 200 van de ongeveer 290 Nederlandse telers van komkommers zagen hun afzet de afgelopen dagen volledig instorten. Normaal worden er in deze tijd wekelijks 30 miljoen komkommers uitgevoerd, vooral naar Duitsland. Ook al is er geen enkele aanwijzing of bewijs dat de Nederlandse komkommers iets te maken hebben met de darminfectie die in het noorden van Duitsland huishoudt, de Duitsers hebben even geen zin meer in onze calorie-arme, frisse en gezonde rauwkost. In Nederlandse supers gaan ze eveneens watminder snel over de toonbank. De komkommers aan de plant laten zitten, kan echter niet. ,,Er moet nu elke dag geoogst worden'', zegt Janse. Alle komkommers in Nederland worden onder glas geteeld. De meeste tuinders wisselen de planten drie keer per jaar. Ze zittennuin de tweede teelt. Eind juli, begin augustus begint de derde. De telers kopen het jonge goed van speciale bedrijven die de komkommerplant in drie weken tijd opkweken van zaadje tot plantje van 40 centimeter hoog. In de 3meter hoge kassenworden de jonge planten in substraat gezet, meestal steenwol. Een kubieke meter basalt levert 50 kuub steenwol. Daarop kunnen ongeveer een miljoen komkommers groeien. De steenwol wordt vervolgens weer verwerkt tot 8 kubieke meter baksteen, zegt Vincent Deenen van steenwolproducent Grodan. Als de planten van de eerste teelt zijn weggehaald, kun je dezelfde dag nog nieuwe planten zetten, aldus Janse. Dan duurt het nogwel even-somsal binnen drie weken - voor die plant vruchten geeft. Hijmoet eerst flink groeien, rondom een draad tot ongeveer 2 meter hoogte. Twee zijscheuten krijgen daar de ruimte om horizontaal door te groeien. Naast elke plant staat een druppelaar voor de voeding - bijvoorbeeld kalium en stikstof - en het water. Per vierkante meter oogst een teler zo'n 165 tot 200 komkommers per jaar. De vruchten groeien in de bladoksels van de plant. Bestuiving is niet nodig. Van bloem tot volwassen komkommer is een razendsnel proces. In de winter kan het drie weken duren, maar in deze tijd heb je al binnen een week een rijp product. Als hij 350 tot 400 gram weegt, moet je 'm afsnijden. Janse: ,,Naar een komkommer van 800 gram is geen vraag.''
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.