Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 432573
Title Insecten te lijf met ingebouwde sluipmoordenaar. Een plant die zijn plaaginsect al bij het eerste hapje doodt: een Bt-gewas heeft er geen insecticide voor nodig. Is het de ultieme plaagbestrijder of een biologisch gevaar? (interview met C.C.M. van de Wiel)
Author(s) Scharroo, J.; Wiel, C.C.M. van de
Source Bionieuws 22 (2012)18. - ISSN 0924-7734 - p. 8 - 9.
Department(s) WUR Plant Breeding
Publication type Article in professional journal
Publication year 2012
Keyword(s) insectenplagen - maïs - genetische modificatie - transgene planten - katoen - akkerbouw - gewasbescherming - insect pests - maize - genetic engineering - transgenic plants - cotton - arable farming - plant protection
Categories Resistance Breeding
Abstract Een plant die zijn plaaginsect al bij het eerste hapje doodt: een Bt gewas heeft er geen insecticide voor nodig. Is het de ultieme plaagbestrijder of een biologisch gevaar? Bt staat voor Bacillus thuringiensis, een algemeen voorkomende grampositieve bodembacterie. Die produceert kristaleiwitten die giftig zijn voor insecten uit verschillende ordes en voor nematoden. In de jaren tachtig besloten wetenschappers planten zelf deze toxinen te laten produceren. Het Vlaamse biotechbedrijf Plant Genetic Systems was in 1985 de eerste die met een met B-genen uitgerust gewas op de markt kwam
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.